Gebelik Diyeti - Metropol Karşıyaka Tıp Merkezi

Gebelik Diyeti

Anne ve bebek sağlığı açısından dengeli beslenmek önemli bir yere sahip olduğundan, uzman doktor ve diyetisyenler tarafından önerilmedikçe, diyet programı uygulanmamalıdır.

Gebelik diyeti, gebelik boyunca kilo alımını durdurmayı değil, sağlıklı ve dengeli şekilde kilo almayı hedefler. Doğumdan sonra, gebelikte alınan kiloların daha kolay verilmesi ve bebeğin fazla kilolu doğmaması için gebelik diyeti yapılabilir. Anne adayı sağlıklı beslenmeye ve bol su tüketmeye dikkat etmelidir.

Sağlıklı beslenmek çok yemek yemek değil tabii. Anne adayı hamilelik dönemi boyunca sağlıklı beslenirken, bir yandan da kilosuna dikkat etmeli. Çünkü annenin çok fazla kilo alması, bebeğin gereğinden fazla kilolu doğmasına sebep olur. Bunun yanında hamileyken alınan kilolar doğum sonrasında psikolojik açıdan anneyi mutsuz edebilir. Uzmanlara göre gebelikte kadınların kilo alma seviyesi 9-11 kiloyu geçmemelidir. Çok fazla kilo aldığını düşünen anne adayları gebelik diyeti de uygulayabilirler.

Gebelik diyetinde almanız gereken besinler;

1. Meyve ve sebzeler

Kurutulmuş sebze ve meyveler de tüketilecek seçenekler arasında bulunabilir. Vücudun şeker ihtiyacı tatlı meyvelerle karşılanabilir. Fakat doğal şeker kaynakları çok fazla alındığında kan şekerine olumsuz etkilerde bulunabilir. Bunun için tüketim sıklığını abartmamakta fayda var.

2. Tahıllar

Hamilelikte kahvaltı atlanmayacak en önemli öğün. Özellikle kahvaltıda bol bol tahıl alınmalı. Ekmek, kraker, makarna ve kahvaltılık tahıllar hem sağlıklı beslenmek hem de diyet için önemli besinler.

3. Süt ürünleri

Gebelik diyetinde mutlaka bulunması gereken yiyeceklerin arasında süt ürünleri de var. Diyet yaparken bebek ve anne için kalsiyum ihtiyacının da karşılanması gerekiyor.

4. Protein açısından zengin besinler

Proteinin hamileler üzerinde “yapıcı” bir etkisi var. Bol bol protein almak zayıflamanın habercisi değil fakat diyet yaparken protein içeren besinlerin mutlaka tüketilmesi gerekiyor.