Septum Cerrahisi - Metropol Karşıyaka Tıp Merkezi

Septum Cerrahisi

Fonksiyonel Burun Ameliyatı

Septoplasti ameliyatı nedir, kimler ameliyat olmalı?

Septum burunun iç kısmında, burunu orta hatta iki bölmeye ayıran anatomik yapıdır. Normal koşullarda burnu iki eşit bölmeye ayırması ve böylece her iki burun deliğinden eşit nefes alınabilmesi gereklidir. Ancak insanların neredeyse %70-80’ inde doğuştan yapısal olarak var olan veya zaman içerisinde geçirdiği travmaların sonucu ile gelişen septumda eğrilme mevcuttur.

Her burun eğriliği ameliyat edilmez. Burun eğriliğine burun tıkanıklığı, burundan nefes almada zorluk, horlama, tekrarlayan burun kanamaları, sık sinüzit enfeksiyonları, sürekli geniz akınıtısı veya kronik baş ağrısı gibi semptomların eşlik etmesi durumlarında septoplasti ameliyatı gerekmektedir.

Yüz kemiklerinde kırma/kesme işlemi yapılmadığından estetik burun ameliyatı sonrasında görülen yüzde şişlik, göz çevresinde morarma ve dışarıdan bir kesi izi veya dikiş yoktur. Kapalı teknikle yapılmaktadır. Aynı seansta konka adı verilen burun etleri de küçültülerek havayolu açıklığı sağlanmaktadır.

Burun Etleri de alınacak mı?
Burun deliklerinin her iki tarafında konka adı verilen ve burundan geçen havanın nemlendirilmesi, süzülmesi ve türbülans oluşturmasını sağlayan alt burun etleri bulunmaktadır. Geçmişte uygulanmış olsa da günümüzde bu burun etlerinin kesilerek çıkartılması yapılmamakta ve kesinlikle önerilmemektedir. Burun etlerinin küçültülmesi olarak tarif edeceğimiz konka redüksiyonu ameliyatlarını tercih etmekteyiz.
Burun etlerinin içinin boşaltılıp küçültülmesi olarak tarifleyebileceğimiz konkaplasti veya tirbunoplasti dediğimiz teknik ile dıştan burun etine zarar vermeden içerisindeki kemik ve yumuşak dokular çıkartılarak hava yolunun açılması sağlanmaktadır. Bu ameliyat günümüzde endoskopik yöntemlerle yapılmakta olup yüksek başarıya sahiptir.
Sıklıkla uygulanan diğer bir yöntem ise daha hafif olan burun eti büyümelerinde tercih edilen ve burun eti içerisine ısı veya radyofrekans enerjisi verilerek yapılan yakma işlemi ile burun eti küçültülmesidir. Bu işlemlerin birkaç seans uygulanması gerekebilir.
Burun eti ameliyatları sıklıkla septoplasti ameliyatı ile birlikte yapılmakta ve fakat burun içerisinde eğriliği olmamasına rağmen burun etlerinde büyüklük olan özellikle allerjik hastalarda tek başına da yapılabilmektedir.

Ameliyat sonrasında burnumda tampon olacak mı?
Septoplasti operasyonu sonrasında 1-2 gün durmak üzere silikon ve oluklu yeni nesil tamponlar konularak ameliyat sonrası hemen burundan nefes almaya başlayabilirsiniz. Bu tamponlar yumuşak olduğundan burun içerisindeyken ve çıkarılırken ağrı yapmamaktadır.
Özellikle ağrı eşiği düşük olan veya panik atak benzeri rahatsızlıkları olan ve cerrahi olarak uygun hastalarda burun içerisine tampon koymamaktayız. Kendiliğinden emilebilir dikişlerle burun orta bölmesini sabitleyerek ameliyat sonlandırılabilmektedir.

Ameliyattan sonra beni neler bekliyor?
Çok şiddetli olamamakla birlikte az miktarda ağrınız olabilir bu durumda basit ağrı kesiciler ile ağrınızı kolaylıkla kesebilmekteyiz. Anesteziden sonraki ilk gün ılık ve sıvı gıdalarla beslenme önerilir ancak sonraki dönemde sıklıkla herhangi bir yemek kısıtlaması yapılmamaktadır.
İyileşme sürecinde yüksek yastıkla ve sırt üstü uyunması önerilir.
Sızıntılara ve operasyona bağlı burun içinde kabuklanmalar olabilir. Serum fizyolojik veya okyanus suyu ile burun yıkama yapılarak bunların temizlenmesi gerekmektedir. Mümkün ise odanızı soğuk buhar cihazları ile nemlendirmeniz önerilir.
İlk 4 hafta yoğun ve ağır egzersizlerden kaçınmak gerekmektedir.
Banyo yapılmasında sakınca yoktur ama mutlaka ılık banyo yapılmalıdır, sıcak banyo burundan kanamalara neden olabilir.
Gözlük kullanmanızda herhangi bir sakınca yoktur.

Ne zaman okula/işe/normal hayatıma dönebilirim?
İyileşme süresi kişisel farklılıklar gösterir. Ortalama iyileşme süresi 1-4 hafta arasındadır ancak sıklıkla hastalar ameliyatın 2. Gününden sonra normal hayatlarına dönebilmekte ve kendi işlerini yapabilmektedirler.