İnfertilite (Kısırlık) Tedavisi
Kısırlık bir çiftin 1 yıl boyunca düzenli ilişkiye girmesine ve herhangi bir korunma uygulamamasına rağmen gebelik elde edilememesi durumudur. Bir ayda gebe kalma oranı % 20 dir. Genelde 6 ayın sonunda % 50 gebelik oluşur.
Kısırlıkla başvuran çiftlerde öncelikle kadın ve erkek birlikte incelenmelidir. Erkeğin sperm tetkikleri varikosel gibi hastalıkların olup olmadığı bakılmalıdır. Kadında en büyük yardımcı ultrasondur. Ultrasonda rahimin ve yumurtalıkların boyutları, herhangi bir kist ya da ur olup olmadığına bakılır. Alınmadıysa smear testi alınır.
Adetin ilk üç gününde bakılan bazal hormon tetkikleri (fsh ,lh , e2 gibi) yanısıra süt hormonu (prolaktin), guatr hormonları (TSH vb) , böbrek üstü bezi hormonları hastanın durumuna göre seçilip bakılır. Kısırlık tedavisine en basit yöntemden başlanır. Öncelikle hastanın enfeksiyonu varsa tedavi verilir.
Rahim ağzı yarası düzeltilir. Guatr ya da prolatin yüksekliği gibi hormonal bozukluklara ilaç başlanır. Polikistik over sendromu bulunan hastaların genelde kilo ve insülin rezistansı sorunları hastalığa eşlik edeceğinden bu hastalara kilo verdirilmesi ve metformin gibi şeker regülatörleri tedaviye eklenir.
Cerrahi olarak düzeltilmesi gereken kist ve urlar çıkarılır.
Sonraki etap yumurtlamanın arttırılmasıdır. Bu da basitten başlanarak yapılır. Önce haplarla sonra iğnelerle yapılabilir. Gebelik şansını arttırmak için ya da sperm sayısını düşük olduğu durumlarda aşılama eklenerek tedaviye devam edilir.
En son seçenek tüp bebektir . Hasta herhangi bir aşamada gebe kalabilir.