Kemerli Burun Estetiği
Kemerli Burun Estetiği
Kemerli burun yapısı, dünya genelinde en sık rastlanılan burun sorunlarından biridir. Yapılan araştırmalar, burun estetiği olmak isteyen hastaların büyük bir kısmının kemerli burun ameliyatı olmak istediğini kanıtlamıştır. Kemerli burun, burun ucunda sarkmalara neden olabilen ya da kemerin düşük olması durumunda yanlara sarkma oluşturabilen bir sorundur. Hem estetik hem de fonksiyonel açıdan bireyleri oldukça rahatsız eden bu sorunun giderilmesi için kemerli burun estetiği ameliyatı tercih edilir.
Kemerli burun estetiği ameliyatı öncesi süreç nasıldır?
Bu ameliyat yapılmadan önce hastaların burun yapısı en ince ayrıntısına kadar incelenir. Yapılacak olan fiziksel muayene soncunda burun ve kıkırdak yapısı incelemeye alınır. Bu yapıya göre ameliyatın yapılacağı tekniğe karar verilir. Kemerli burun estetiği için açık ya da kapalı yöntem uygulanabilir ancak genellikle açık yöntemle yapılan ameliyatlar tercih edilir. Ameliyattan önce yapılması gerekenler ise şöyledir;
- Ameliyattan en az bir hafta önce sigara kullanımının bırakılması tavsiye edilir.
- Ameliyat genel anestezi altında yapılacağı için hastaların en az 6 saat öce yeme içmeyi bırakması gerekir.
- Ameliyattan bar hafta önce kan sulandırıcı ilaçların ve bitkisel çayların kullanımının bırakılması gerekir.
- Hastaların, düzenli olarak kullandıkları ilaçları mutlaka doktoru ile paylaşması gerekir.
Kemerli burun estetiği nasıl uygulanır?
Kemerli burun estetiğinde kapalı yöntem uygulanacaksa, hastanın kemerli olan burnuna çeşitli dolgu maddeleri enjekte edilir. Bu maddeler kalcı değildir ve geçici çözüm sağlar. Bu maddeler ile kemerli yapı görünümü yok edilmiş olur. Ancak çok fazla tercih edilen bir yöntem değildir.
Açık kemerli burun estetiği ameliyatında ise hastaların burnu ters V şeklinde açılan kesiler ile ameliyata alınır. Ameliyat sırasında fazlalık olan kemik ve kıkırdak doku törpülenir ve kemerli yapı yok edilmiş olur. Hastaların burnunda çöken kemerli yapı varsa, kulak ya da omurgadan alınacak olan kıkırdak doku ile bu çöken yapının doldurulması sağlanır.
Kemerli burun estetiği uygulanırken hastaların kendi vücutlarından alına kıkırdak doku kullanılır. Ayrıca bu operasyon sırasında burun dikleştirme ve burun ucu kaldırma işlemleri de birlikte yapılabilir. Ancak burun ucunun kaldırılması ve dikleştirilmesi, mutlaka orantılı olarak yapılmalıdır. Ameliyat süresi, ameliyat sırasında uygulanacak işleme göre ortalama olarak 2-3 saat sürer.
Kemerli burun estetiği ameliyatı sonrası süreç nasıldır?
Ameliyatta hastalara genel anestezi verildiği için bir gün hastanede kalmaları istenir. Ameliyatın ilk günü hastaların kalkıp yürümeleri sağlanır. Ameliyattan sonra hastalara alçı ya da tampon kullanımı yapılabilir. Bunların korunması için hastaların burunlarına koruyucu bant takılır. Hastalar, bir gün gözetim altında kaldıktan sonra ertesi gün taburcu edilir. Ameliyattan sonra dikkat edilmesi gerekenler ise şu şekildedir;
- Bu ameliyatın ardından morarma, şişlik ve ödem görülmesi normal kabul edilir. Bunlar, zaman içinde kendiliğinden yok olur. Genellikle bir hafta içinde bu etkiler kaybolacaktır.
- Ameliyatın ardından hastaların ağrılarını hafifletmek için ağrı kesici ilaçlar reçete edilir.
- Hastaların burunlarına takılan atel ve tamponlar bir hafta sonra alınır.
- Hastaların, ödem ve şişliği azaltmak için ilk iki hafta boyunca yatarken sırt üstü yatmaları ve başlarını yüksekte tutmaları tavsiye edilir.
- Bu ameliyatın ardından hastalar, bir hafta sonra işlerine ve normal yaşamlarına dönebilirler.
- İyileşeme dönemi 6 ay ile bir yıl arasındadır.
- Hastalar 3 gün sonra lens kullanımına, bir ay sonra ise hafif çerçeveli gözlük kullanımına başlayabilir. Ağır çerçeveli olan gözlüklerin kullanılması için en az 2 ay beklenmesi gerekir.
- Ameliyattan 2 hafta sonra hafif tempolu sporların yapılmasına başlanabilir. Daha ağır sporlar için hastaların en az 2 ay beklemesi gerekir.
- Hamam, sauna, güneş ışınları ve buhar banyosu gibi etkenlerden en az bir ay süreyle uzak durulmalıdır.