Obezite günümüzün en yaygın sorunları arasında yer alır. Hareketsiz yaşamın artması ile ve fast food tüketiminin yaygınlaşması sonucunda orta yaşlarda görülen obezite sorunu artık çocukluk çağından itibaren görülmeye başlamıştır. Obezite, tedavisi olan bir sağlık sorunudur ve erken teşhis ile bu sorunun kalıcı olarak önüne geçilmesi mümkündür. Obezite ve tedavisi hakkında insanların çok sayıda merak ettikleri soru vardır. Aklınıza takılan tüm sorular hakkında doktorunuzdan detaylı bilgi isteyebilir ve bu sayede kendinizi tedavi sürecine daha çok hazırlayabilirsiniz. Obezite için sık sorulan sorulardan bahsedelim;
Obezite Cerrahisi Sıkça Sorulan Soruları
Obezite kimlerde görülür?
Obezite sorununa yanlış ve sağlıksız beslenen kişilerde daha sık rastlanılmaktadır. Bu sorun her yaş gurubunda görüldüğü için belirli bir yaş sınırı yoktur. Bebeklik çağından itibaren her yaş grubunda rastlanılması mümkündür. Sağlıklı ve düzenli beslenen, aynı zamanda spor yapan kişilerde daha az rastlanılır. Anne ve babasında obezite sorunu olan kişilerin bu sorunu yaşaması riski daha fazladır. Mide botokundan sonra hastaların sıvı ve sebze ağırlıklı beslenmeye özen göstermesi gerekir.
Obezite tedavisi için hangi doktora gidilmelidir?
Obezite hastalığının tedavisi için hastanelerin dahiliye veya genel cerrahi bölümlerine başvurulması gerekir.
Obezite sorunu tedavi edilmezse ne olur?
Obezite, tek başına ciddi sağlık sorunları yaratan ya da büyük komplikasyonlara neden olan bir hastalık değildir. Ancak yapılan araştırmalar, obezitenin pek çok hastalığı tetiklediğini ortaya çıkarmıştır. Obezite sorunu tedavi edilmediğinde hastaların bağışıklık sistemi güçsüzleşir. Bu sayede çeşitli hastalıklara yakalanılması kaçınılmaz hale gelir. Ayrıca obezite insülin direnci, şeker gibi pek çok hastalığa neden olabilen önemli bir sorundur.
Obezite ölümcül müdür?
Obezite soru tek başına ölümcül değildir ancak diyabet, kalp rahatsızlıkları, damar tıkanıklıkları gibi ölümcül hastalıklara neden olabilir. Bu nedenle tedavi edilmeyen obezite ölüme daha çok yakınlaştırır. Mide balonu uygulamasında yan etki görülmesi ihtimali yüksekken mide botokunda yan etki görülmez. Mide botoku, mide balonuna göre daha kısa süren, daha az maliyetli olan ve çok daha konforlu bir yöntemdir.
Obezite sorununda irade kontrolü nasıl sağlanır?
Obezite hastalarının irade kontrolünün sağlanması için kişinin buna istekli olması önemli bir adımdır. Ayrıca hastaların ailesinin ve yakınlarının da bu konuda destek olması gerekir. Aşırı yemek yeme alışkanlığından uzak durulmasında alenin kontrolü önemli bir yer tutar. Ayrıca hastaların spor ve diyet aşamasında mutlaka desteklenmesi gerekir. Özgüveni ve iradesi yüksek olan hastaların obezite sorunundan daha kısa sürede kurtuldukları kanıtlanmıştır.
Obezite hastaları psikolojik olarak nasıl desteklenir?
Obezite sorunu, mutlaka psikolojik olarak desteklenmesi gereken bir sorundur. Hastalıklar arasında psikolojik desteğin en çok önemli olduğu grup obezitedir. Obez hastalarının mutlaka tedavi aşamasında uzman yardımı almaları gerekir. Aynı zamanda aile ve yakınlarının desteği de çok önemlidir. Hastaların yaşam tarzının değiştirilmesi, motive olması ve teşvik edici cümleler ile desteklenmesi, tedavinin önemli aşamaları arasında yer alır.
Obezite sorunu en çok hangi bölgelerde görülür?
Obezite, dünya genelinde yaygınlaşan bir sağlık sorundur. Dünya Sağlık Örgütü tarafından bu sorunun hangi bölgelerde ve hangi ülkelerde daha yaygın olduğuna dair araştırma yapılmıştır. Bu araştırmaya göre obezite en çok ABD’de görülür. En yaygın görüldüğü bölge ise Avrupa bölgesidir. Ülkemizde de gittikçe yaygınlaşan bu sorun, en sık Karadeniz ve Marmara bölgelerinden görülmektedir.
Obezitede şişmanlık sınırı nedir?
Obezite tanısı vücut kitle endeksine göre yapılır. Bu endeks kişilerin boy uzunlarının karesine, vücut ağırlıklarının bölünmesi sonucunda elde edilir. Elde edilen sonucuna göre vücut kitle endeksi 25-30 arasında olanlar şişman grubundadır. Vücut kitle endeksi 30-40 arasında olanlar ise obez grubunda yer alır ve acilen müdahale edilmesi gerekir.
Obezite sorunu yaşayanlar hızlı kilo verebilir mi?
Obezite hastalarında sağlıksız beslenme alışkanlıkları, hareketsiz yaşam ve düzensiz yaşam görülür. Bu hastaların hızlı kilo vermesi mümkün değildir. Normal insanlara göre daha uzun sürede kilo verirler. Bu hastaların kilo vermesi için destek almaları önemlidir.
Obezite hastalarında adet düzensizliği görülür mü?
Obezite, vücudun hormonal sistemini de etkileyen bir sorundur. Hormonların etkilenmesi sonucunda hastalarda adet düzensizliği de görülebilir. Hatta obezite, adet düzensizliklerini tetikleyen bir sorundur ve hastaların büyük bir kısmının adet düzensizliği yaşandığı kanıtlanmıştır.
Obezite hastalarında cinsel sorunlar görülür mü?
Obezite hastalarının %90’ında özgüven eksikliği ve kendi aşağılama problemleri görülür. Bu hastalar, psikolojik olarak kendilerini kötü hissettikleri için cinsel problemler de yaşayabilirler. Erken boşalma, boşalamama ve cinsel isteksizlik, obezite hastalarında görülen başlıca sorunlardır.
Obezite hastaları hangi sporları yapabilir?
Obezite hastalarının yapmaları gereken sporlar arasından pilates, fitness, koşu ve yürüyüş sporları gelmektedir. Uzmanlar bu hastalıkla tedavide yüzmenin de çok etkili olduğu görüşündedir.
Obezite kalıtsal bir hastalık mıdır?
Obezite hastalığının kalıtsal olarak geçtiği kanıtlanmıştır. Ancak ailesinde obezite sorunu olan her insanda obezite görülmesi mümkün değildir. Anne ya da babasında obezite olan kişilerde de bu sorunun görülme ihtimali fazladır.
Obezite tedavisinde cerrahi müdahale yapılır mı?
Obezite hastalığında cerrahi yöntemlerle tedavi uygulanır. Özellikle, ilerlemiş olan obezite sorunları için cerrahi müdahale kaçınılmazdır ancak cerrahi yöntemlerin uygulanabilmesi için hastaların gerekli şartlara uygun olması gerekir.
Obezite sorunu kaç yaşında görülür?
Obezite sorun daha önceki yıllarda orta yaş grubunda görülürken, gün geçtikçe yaş sınırı daha da aşağılara inmiştir. Yanlış besleme ve hareketsiz yaşam gibi etkenler nedeniyle obezite hastalığı 6-8 yaşlardan itibaren görülmeye başlar. Özellikle ergenlik çağında olan çocuklarda yaygın olarak görülmektedir.
Obezitenin yol açtığı hastalıklar var mıdır?
Obezite direkt olarak metabolizmayı etkilediği için metabolizmaya bağlı olarak çok sayıda hastalığın ortaya çıkmasına neden olur. Çok ileri seviyelerde olan obezite sorununda hastaların ölümle karşılaşma ihtimali yükselir. Obezitenin neden olduğu yaygın hastalıklar ise diyabet, damar tıkanıklıkları, yüksek tansiyon, kötü kolesterol, kalp ve damar hastalıkları, safra kesesi hastalıkları, insülin direnci, sindirim sistemi hastalıkları, üreme fonksiyonunda düzensizlikler, solunum sistemi hastalıkları, kas ve iskelet sistemi hastalıkları, eklem hastalıkları şeklindedir.
Obeziteye hangi yiyecekler neden olur?
Obezitenin en yaygın nedeni, beslenme alışkanlıklarının bozuk olmasıdır. Sağlıksız ve düzensiz beslenmenin sonucunda alınan fazla kilolar geri verilemez ve obeziteye neden olur. Koruyucu içeren gıdalar, paketli gıdalar, dondurulmuş gıdaları, fast food yiyecekler, asit ve şekerli gıdalar obeziteye neden olan başlıca yiyecekler arasında yer alır. Özellikle fast food ile alınan fazla yağların ve yabancı maddelerin vücutta depolanması ile birlikte obezite sorununun ortaya çıkma ihtimali artar.
Obezite yeme bozukluğu sorunu mudur?
Obezite tek başına yeme bozukluğu olarak adlandırılmaz. Yanlış ve sağlıksız beslenme ile birlikte hareketsiz yaşam ve spor yapmama alışkanlıkları ile ortaya çıkar. Fazla yemek yiyen kişiler sürekli sebze tükettiklerinde obezite sorunu yaşanmaz. Bu durumda, obezite için tek başına yeme bozukluğu demek doğru değildir.
Obezite bir hastalık mıdır?
Obezite, sürekli olarak ilerleyen ve tedavi edilmediğinde ciddi sağlık sorunlarına neden olan bir hastalıktır. Etkileri ve sonuçları oldukça ciddi olduğu için obeziteye sağlık sorunu demek doğru olmaz. Obezite hastalık sınıfında değerlendirildiğinde etkili tedaviler uygulanabilmektedir. Ameliyatlı ya da ameliyatsız olarak tedavi seçenekleri bulunan obezite, belirli dönemlerde çeşitli belirtiler gösteren ve tedavisi olan bir hastalıktır.
Obezite hastalığı nasıl önlenir?
Pek çok hastalık insanların sağlıklı yaşam kurallarına dikkat etmemesi nedeniyle ortaya çıkar. Obezite de bu hastalılardan biridir. Zamanında gerekli önlemler alınmadığında hızla ilerler ve ciddi sağlık sorunları yaratabilir. Obezite hastalığını önlemek için aşağıdaki adımları takip edebilirsiniz. Düzenli olarak egzersiz ve spor yapmak
Sürekli kilo kontrolü yapmak
Günde en a 3 litre su içmek ve bunu alışkanlık haline getirmek
Sağlıklı besleneme programı yapmak
Sağlıklı ve düzenli beslenmek