Gebelik kürtajı, 10 haftaya kadar olan istenmeyen gebeliklerin sonlandırılması işlemine verilen isimdir. Halk arasında gebelik sonlandırma olarak da bilinir. Ülkemizde yaygın olarak uygulanan bu işlem, 10 haftaya kadar olan gebeliklerde yasaldır. Ancak daha büyük gebeliklerin sonlandırılması yasal değildir. Daha büyük gebeliklerde yalnızca anne ve bebeğin sağlığını tehdit eden unsurların söz konusu olması durumunda kürtaj yapılabilir. Kürtaj, her ne kadar uygulanması basit bir işlem olsa da sonrasında özen gerektiren bir uygulamadır. Hastaların kürtaj hakkında detaylı bilgi sahibi olması, iyileşme sürecinin hızlanmasına ve hastaların kendilerini daha hazır hissetmesine faydalı olacaktır. Kürtaj hakkında en çok araştırılan soruları açıklayalım;
Gebelik Kürtajı Sıkça Sorulan Soruları
Gebelik kürtajı sonrası ilk adet ne zaman görülür?
Gebelik kürtajı sırasında vakum ile rahimdeki bebek alınır ve rahim içi temizlenir. Bu nedenle kadınlık hormonları etkin hale gelir. Yapılan bu işlemin adet döngüsünden farkı yoktur. Gebelik kürtajı tamamladıktan tam bir ay sonra adet döngüsünün başlaması beklenir. Psikolojik etkenlere bağlı olarak adet başlangıcında 3-4 gün gecikme görülmesi normal kabul edilir.
Gebelik kürtajı sonrası cinsel ilişki ne zaman olmalıdır?
Gebelik kürtajı vakumlama yöntemi kullanılarak yapılmışsa, ilk cinsel ilişkiye iki hafta sonra girilebilir. Kazıma yöntemi ile yapılan kürtajdan sonra hastaların cinsel ilişkiye girmek için 4 hafta beklemesi gerekir. Kürtaj işleminden sonra hastalarda kanama ve ağrı gibi durumlar söz konusu ise cinsel ilişki zamanı için doktora danışılmalıdır. Normal olmayan durumların varlığında cinsel ilişkiye girilmeme süresi 3 haftaya kadar uzayabilir. Bu konuda, doktorunuzun talimatlarına uymanız gerekir.
Gebelik kürtajı sonrası spiral takılır mı?
Halk arasında kürtaj uygulamasının doğurganlığı azalttığı yönünde genel bir düşünce vardır ancak bu düşünce tamamen yanlıştır. Kürtaj ile rahim içi tamamen temizlendiği için doğurganlık ihtimali artar. Hastaların tam olarak iyileşmesi ve sağlıklı doğum yapabilmesi için kürtajdan sonra en az 3 ay beklemesi gerekir. Bu süre içinde hamile kalmamak için doktorlar tarafından spiral ve kondom kullanılması tavsiye edilir. Spiral, kürtajdan 3 gün sonra takılabilir ve herhangi bir riski ya da yan etkisi bulunmaz.
Gebelik kürtajı sonrası yeniden hamile kalınır mı?
Gebelik kürtajı ile rahmin içi tamamen temizlendiği için kadınların doğurganlığı artar. Kürtaj, uzman doktorların ellerinde yapıldığında ve üreme organlarına zarar verilemediğinde, hamile kalmaya engel değildir. Kürtajdan sonra yaklaşık 3 ay kadar hamile kalınmaması gerekir.
Gebelik kürtajı ülkemizde yasal mıdır?
Kürtaj uygulaması pek çok ülkede olduğu gibi ülkemizde de yasal sınırlar çerçevesinde düzenlenmiştir. Kürtajın yasallığı, uygulanma sebebine göre belirlenmektedir. İstenmeyen gebeliklerde kürtaj için yasal sınır 10 haftadır. Bu on haftalık sürenin başlangıcı, anne adayının son adet gördüğü tarihten itibaren belirlenir. Adet görülen son tarih, çeşitli görüntüleme yöntemleri ile belirlenebilir. Çocukta Down sendromu gibi genetik hastalıklar varsa ya da bebek, anne sağlığını tehdit ediyorsa gebelik kürtajı için yasal süre sınırı 10 haftadan daha uzun olabilir. Ancak bunların heyet raporu ile kanıtlanması gerekir.
Kürtajı yaptıracak olan kişinin medeni durumu da yasal sınırlar üzerinde etkilidir. Kürtaj için yasal düzenlemeleri aşağıdaki şekilde sıralayabiliriz;
• 18 yaşından büyük ve bekar olan kadınlar, kendi istekleri ile 10. Haftaya kadar kürtaj olabilirler.
• Evli olan kadınların istenmeyen gebelikleri 10 haftaya kadar sonlandırabilmesi için eşinin rızasının da olması gerekir.
• Kürtaj olmak isteyen kişinin 18 yaşından küçük olması durumunda, medeni duruma bakılmaksızın anne ve babasından onay alınması gerekir.
• Kürtaj olacak kişinin 15 yaşından küçük olması durumunda ise adli makamların incelemesi sonucunda kürtaja karar verilir.
• Hamileliğin ortaya çıkmasında suç unsuru varsa, kürtajın yasal süresi iki katına çıkarılmaktadır.
Kürtaj mı olunmalı yoksa düşük ilacı mı kullanılmalı?
Sperm, yumurtalıkları dölledikten sonra bebeğin düşürülmesini sağlayan herhangi bir ilaç yoktur. Döllenmeden sonra kullanılacak olan iğne ve ilaçlar sonlandırma için tamamen etkisizdir. Gebeliğin sonlandırılması için kürtaj tercih edilmelidir. Gebelik istenmiyorsa, cinsel birleşmeden önce doğum kontrol hapı ya da spiral gibi uygulamalar tercih edilmelidir. Cinsel birleşme sırasında boşalma yaşandıysa ve gebelik istenmiyorsa, ertesi gün hapı gibi gebelik önleyici haplar, ilk 24 saat içinde kullanılmalıdır.
Gebelik kürtajı kimlere yapılmaz?
Gebelik kürtajı kanuni sınırlarla belirenmiş kurallar çerçevesinde yapabilir. 10 haftayı geçen ve istenmeyen gebeliklerde kürtaj yapılmaz. Ayrıca kürtajın mutlaka, uzman doktorlar eşliğinde ve hastanelerde yapılması gerekir. Merdiven altı olarak tabir edilen, yasal olmaya yerlerde yapılması yasaktır.
Gebelik kürtajı nelerde yapılabilir, fiyatı ne kadardır?
Gebelik kürtajı Sağlık Bakanlığı tarafından yetkilendirilmiş olan kliniklerde, tıp merkezlerinde, devlet hastanelerinde ve özel hastanelerde uygulanabilir. Kürtaj, kadın doğum uzmanları tarafından yapılır. Gebelik kürtajı fiyatları, bu uygulamanın yapılacağı hastaneye, kullanılacak ilaçlara, gebelik haftasına ve doktorun uzmanlığına göre değişecektir.
Devlet hastanelerinde gebelik kürtajı yapılıyor mu?
Devlet hastanelerinde kürtaj yapılır ancak yasal sınırlar çerçevesinde uygulanmaktadır. Son yıllarda insanlar aile planlaması nedeniyle kürtaj yaptırmak istedikleri için devlet hastaneleri tarafından kürtaj uygulamasına direnç gösterilmektedir. Kürtaj bir aile planlaması değildir ve asla bu şekilde düşünülmemelidir. Devlet hastanelerinin kürtaj yapmak istememesi, bu uygulamanın daha çok tıp merkezlerinde ve özel hastanelerde yapılmasını sağlamıştır.
Gebelik kürtajı için hastane ve doktor tercih ederken nelere dikkat etmeliyim?
Kürtaj basit olduğu kadar oldukça dikkat edilmesi gereken ve uzmanlık gerektiren bir uygulamadır. Doğurganlığın kaybolması ve çeşitli sağlık sorunlarının yaşanabilmesi risklerini içerdiği için mutlaka tam teşekküllü bir hastanede ve uzman hekimlerin kontrolünde yapılmalıdır. Gebelik kürtajı yaptırmadan önce iyi bir hastane ve uzman bir doktor tercihi yapmanız, sağlığınız açısından oldukça önemlidir.
Gebelik kürtajı ne kadar sürer?
Normal şartlarda, 5 ile 7 hafta arasındaki gebelikler için uygulanan kürtaj, 10 dakika sürmektedir. 10 haftaya kadar olan gebeliklerde ise bu süre 15 dakikaya kadar uzayabilir. 10 haftanın üzerinde olan ve zorunlu olarak sonlandırılması gereken gebelikler için uygulanan kürtaj işlemi ise hastanın durumuna bağlı olarak yarım saat sürebilir.
Gebelik kürtajında ölme riski var mıdır?
Alanında uzman olan kadın doğumcular tarafından yapılan kürtaj uygulamalarının riski oldukça azdır. Kürtaj, uzman olmayan ellerde ve 10 haftalık gebeliklerden sonra yapıldığında, ölüm riski taşır ancak uzman doktorların ellerinde bu risk yok denecek kadar azdır. Annede herhangi bir komplikasyon gelişmediği sürece, kürtajın ölüm riski bulunmaz.
Gebelik kürtajı ameliyat mıdır?
Ameliyat, insan vücudunda yapıla kesim ve dikim işlemlerinden ibaret değildir. Vücuttan parça alınması da ameliyat olarak sınıflandırılır. Gebelik kürtajı ile de vücuttan parça çıkarıldığı için ameliyat olarak nitelendirilmektedir.
Gebelik kürtajı nasıl yapılır?
Gebelik kürtajı farklı tekniklerle uygulanabilir. Gelişen teknoloji ile ilkel yöntemlerin pek çoğu artık kullanılmamaktadır. Günümüzde kürtaj için kullanılan en yaygın yöntem vakumla alma tekniğidir. Kürtaj yapılmadan önce hastalar genel anestezi ya da lokal anestezi ile uyuşturulur. Rahim ağzı, gerekli aletler kullanılarak açılır. İçerdeki alınacak dokular parçalanır. Parçalar ise vakum yardımıyla temizlenir ve son kontroller yapıldıktan sonra işlem tamamlanır. Bu işlem ortalama olarak 10-20 dakika arasında tamamlanır.
Gebelik kürtajı sonrası hangi riskler görülür?
Gebelik kürtajından sonra risklerin ve komplikasyonların gelişmesi ihtimali oldukça azdır. Ancak nadir de olsa bazı hastalarda, aşağıdaki risklere rastlanabilir;
• Hastalarda enfeksiyon görülmesi
• Operasyon sonrası şiddetli ağrı ve kanama olması
• Rahim içinde parça kalması
• Rahim içinde yapışıklık oluşması
• Rahimde delinme meydana gelmesi
• Regl düzeninin bozulması
Gebelik kürtajı zor mudur?
Kürtaj, istenmeyen gebeliklerin sonlandırılması işlemidir. Bu işlem her hasta için uygun olmayabilir. Özelikle rahim ağzı genişletilmesi sırsında bazı hastalar sıkıntı yaşayabilir. Kürtaj olan hastalar aynı gün içinde evlerine taburcu edilir ve normal hayatlarına dönebilir. Ancak psikolojik ve fiziksel açıdan zorlukları bulunmaktadır.
Gebelik kürtajı bir sonraki hamileliği etkiler mi?
Gebelik kürtajı bir sonraki hamilik için engel değildir. Uzman doktorların elinde yapılan kürtaj sonrasında hamile kalınması ihtimali artar. Kadınlar, kürtajdan sonra 15. Gün hamile kalma yetisi kazanır. Ancak ilk adet döngüsüne kadar mutlaka korunulması gerekir. Adet döngüsünün tam olarak düzene girmesi ise 2 ay sürer. Hamile kalındıktan sonra, daha önce yapılmış olan kürtajın yeni gebelik için herhangi bir etkisi olmaz.
Gebelik kürtajı hangi durumlarda yapılmalıdır?
Kürtaj, istemeyen gebeliklerin sonlandırılması için yapılır ancak bazı durumlarda zorunlu olarak yapılmaktadır. Kürtajın yapıldığı zorunlu durumları aşağıdaki şekilde açıklayabiliriz;
• Bebeğin Down Sendromlu olması
• Kan kanseri
• Önemli enfeksiyon hastalıklarının yaşanması
• Sıtma hastalığının geçirilmesi
• Frengi hastalığının var olması
• Bağışıklık sistemi hastalıklarının var olması
• Sarılık teşhisi
• Nörolojik hastalıkların var olması
• Annede şizofreni olması
• Kan pıhtılaşması hastalığı olması
• Kronik anemi hastalığı olması
• Brusella hastalığı olması
• Uyuşturucu bağımlısı olması
• Rahim içi hastalıklar
Gebelik kürtajı için eş onayı gerekir mi?
Evli olmayan ve 18 yaşının üzerinde olan kadınların 10 haftaya kadar olan gebeliklerini sonlandırmaları için herhangi bir izin almasına gerek yoktur. Ancak 18 yaşın üzerinde ve evli olan bayanların kürtaj yaptırabilmeleri için eşlerinden onay almaları gerekir.
Gebelik kürtajı hangi aya kadar yapılabilir?
Cinsel istismar durumu var olduğunda, savcılıktan alınacak onay ile kürtaj işlemi, istenilen zamanda yapılabilir. Ancak cinsel istismar ya da tecavüz gibi bir durum olmadığında, gebeliğin sonlanması 10. Haftaya kadar yapılabilir.Düzenli olarak egzersiz ve spor yapmak
- Sürekli kilo kontrolü yapmak
- Günde en a 3 litre su içmek ve bunu alışkanlık haline getirmek
- Sağlıklı besleneme programı yapmak
- Sağlıklı ve düzenli beslenmek
Gebelik kürtajı hangi bölüm ya da doktor tarafından yapılır?
Kürtaj yapabilecek olan doktorlar, kadın hastalıkları ve kadın doğum uzmanlarıdır. Kürtaj yaptırmak isteyen kişilerin kadın hastalıkları ve doğum polikliniklerinde muayene olmaları gerekir.
Gebelik kürtajından sonra ağrı olur mu?
Kürtaj işleminden sonraki ilk üç gün hafif şiddetli ve sürekli ağrı görülmesi normaldir. Bu ağrılar, ağrı kesiciler ile kontrol altına alınır. Ancak 3 günden sonra görülen ağrılar için mutlaka doktora gidilmesi gerekir.
Gebelik kürtajından sonra kanama olur mu?
Kürtaj yapıldıktan sonraki ilk 3-4 gün kanama olması normaldir. Bu kanama koyu renkli ve parçalı olabilir. İlk günden sonraki kanamaların şiddeti azalmalıdır. Şiddeti aynı kalan ya da artan kanama olduğunda hemen doktora gidilmelidir.
Gebelik kürtajı sonrası iyileşme ne kadar sürer?
Kürtajdan sonra hastalar, aynı gün içinde evlerine ve günlük yaşamlarına dönebilir. Hastaların tam olarak iyileşmesi ise 1-3 gün arasındadır.
Gebelik kürtajı sonrası ilaç kullanılır mı?
Doktor kontrolünde ağrı kesici ve antibiyotik ilaçların kullanılmasına izin verilebilir. Ancak doktorunuzun reçete etmemesi halinde kesinlikle ilaç kullanılmamalıdır. Aksi takdirde kanama başta olmak üzere pek çok sorunun yaşanılması kaçınılmaz olur.
Gebelik kürtajı en fazla kaç defa yapılabilir?
Kürtaj için belirli bir sayı sınırı yoktur ancak, doktorlar tarafından çok sayıda kürtaj yapılması önerilmez.
Gebelik kürtajından sonra doktor kontrolüne gitmek gerekir mi?
Kürtaj yapıldıktan sonra her şeyin yolunda gittiğinin anlaşılması ve rahmin kontrol edilmesi için doktor kontrolüne gitmek şarttır. İlk kontrolünüz bir hafta sonra yapılacaktır. Kontrol sırasında kürtaj olan hastaların dikkat etmesi gereken konular, doktorlar tarafından açıklanacaktır. Bu nedenle hastaların, rutin kontrollerini mutlaka aksatmaması gerekir.
Gebelik kürtajı öncesinde nasıl hazırlık yapmalıyım?
Gebelik kürtajı öncesinde ciddi hazırlıklar yapmaya gerek yoktur. Ameliyat genel anestezi ile yapılacaksa, hastaların 6 saat önceden yeme içmeyi bırakmış olması gerekir. Kürtaj öncesi mesanenin boş olması gerektiğinden idrar yapılmalıdır. Hastaların psikolojik olarak da kendilerini kürtaj için hazır hissetmeleri gerekir.