Glokom Nedir? - Özel Park Tıp Merkezi - Göz Hastalıkları Polikliniği

Glokom Nedir?

GLOKOM NEDİR?

Sağlıklı bir gözde gözün şeklinin korunmasına yardımcı olan göz içi sıvı belli oranda üretilir ve yine belli oranda gözden uzaklaştırılır. Bu aradaki dengenin çeşitli sebeplerle bozulması neticesinde artan göz içi basınç etkisiyle görme siniri ve damarlarının hasarlanması, bu hasar sonu gelişen görme keskinliği ve görme alanı kaybına verilen klinik durumdur.

GLOKOM NASIL BİR HASTALIKTIR?

Glokomun en sık görülen tipi gözün renkli tabakası iris ile gözün saydam tabakası kornea arasındaki ilişkinin bozulmadığı formdur. Bu türde hastalık sinsi ve ilerleyicidir, yani hasta son döneme kadar hiç bir şikayeti oluşmaz. Sadece rutin göz muayenesinde veya OCT, görme alanı gibi gelişmiş göz tetkikleri ile saptanabilmektedir. Glokomun bir diğer tipinde ise gözün renkli tabakası iris ile gözün saydam tabakası kornea arasındaki ilişki bozulmuştur. Bu hastalar sıklıkla bulanık görme,gözde şiddetli ağrı, gözde kızarıklık, baş ağrısı, mide bulantısı şikayetleri olabilmekte ve hızlı bir şekilde sağlık merkezine ve göz doktoruna başvurmaktadır.Bu yüzdendir ki bu tip glokomlar daha sıklıkla tespit edilerek tedavi edilmektedir.Bunlar glokomun en sık rastlanan iki şekli olmakla birlikte bir çok farklı formu mevcuttur.

GLOKOM KİMLERDE HANGİ YAŞLARDA GÖRÜLÜR ?

Glokom doğumdan itibaren her yaşta görülebilmektedir.

GLOKOMDA RİSK FAKTÖRLERİ NELERDİR ?

40 yaş sonrası kişiler
Ailesinde glokom bulunanlar
Kadınlarda erkeklere göre daha sık görülmektedirler
Diyabet hastaları
Hipertansiyon hastaları
Migren
Miyopi
Kortizonlu ilaç kullanımı
Geçirilen göz içi ameliyalar
Göz yaralanmaları
Göz enfeksiyonları (Özellikle herpetik keratit)
Düşük kan basıncı
Bazı ilaçların yan etkisi olarak

UNUTULMAMALIDIR Kİ! GLOKOM SİNSİ VE İLERLEYİCİ BİR HASTALIKTIR. BU YÜZDEN HERKESİN YILLIK OLARAK ,RİSK FAKTÖRLERİNİ TAŞIYAN BİREYLERİN İSE 6 AYLIK PERİYOTLARDA DÜZENLİ GÖZ MUAYENESİ OLMASI GEREKMEKTEDİR.

Ayrıntılı muayene ve yapılacak göz tetkikleri risk faktörleri belirlenmekte göz içi basınç artışı ölçümü, kornea kalınlık ölçümü göz sinirinin analizi ve görme alnını testi ile erken ve hızlı tanı konabilmektedir. Yapılan çalışmalar glokomda erken tanı ve tedavinin görme kayıplarını etkili bir biçimde önlediği ve tedavi ettiğini göstermektedir.

GLOKOM NASIL TEDAVİ EDİLİR ?

Glokomda amaç yükselen göz içi basıncı azaltarak görme siniri ve damarlar üzerindeki baskıyı kaldırmaktır. Bu sayede kişin görme keskinliğinin ve görme alanının muhafaza edilmesi amaçlanır. Tedavide ilk seçenek göz içi basıncı düşürücü damlalardır. Bir çok farklı damlanın bir arada kullanılması gerekebilir. Yine gözün renkli tabakası iris ile gözün saydam tabakası kornea arasındaki ilişki bozulanlarda lazer ile gözün renkli tabakasında bir geçit oluşturulmak sureti ile tedavi seçeneği mevcuttur. Diğer tipte de bazı durumlarda lazer tedavisi yapılabilmektedir. Damla veya lazer tedavisine cevap vermeyen kişilerde steril ameliyathane koşullarında göz içi yerleştirilen implanlar da glokom tedavisinde son yıllarda kullanılmaya başlanan tedavi methodlarındandır. Bu implantlar ile başarılı sonuçlar elde edilebilmekte ve kişinin ameliyat ihtiyacı ortadan kalkabilmektedir. Tüm bu tedavi seçeneklerine cevap alınamayan hastalarda ise cerrahi seçenek düşünülmelidir. Glokomun çeşidine hastanın durumuna gözün yapısına ve önceki tedavilerin sonucuna göre çeşitli ameliyat türlerinden hasta için en uygun olanı tercih edilmektedir.

GLOKOMDAN NASIL KORUNABİLİRİM?

Glokomdan düzenli göz muayenesine gelmelisiniz.Eğer varsa glokomunuz size verilen damlaları tarif edilen şekilde düzenli olarak damlatarak kontrollerinizi aksatmamalısınız. Bu sayede hastalığın seyri yavaşlatılabilmekte ve görme kayıplarının önüne geçilebilmektedir.