Gebelikte Beslenme
Gebelikte beslenme önemlidir.
Doğru, sağlıklı beslenme insan hayatının her evresinde oldukça önemlidir. Ancak hamile kadınların hem kendi sağlıkları hem de bebeklerinin sağlıkları açısından daha çok dikkatli olmaları ve bu konuda bilgilenmeleri gerekmektedir. Aşağıda hamilelik sürecinde annelerin dikkat etmeleri gereken hususlar sıralanmıştır. Bu kısa ve öz maddeler anneler tarafından önemle öğrenildiği ve uygulandığı takdirde anne mutlu ve sağlıklı bir gebelik yaşayacak bebek ise sağlıklı büyüme evresini tamamlayacaktır.
Sağlıklı Beslenme Konusunda İpuçları
- Gebe bir anne, gebeliği boyunca ilk 3 ayda 1,5 kilo (+3,-3 alabilir) devam eden aylarda; ayda 1,5 kilo olmak üzere toplamda 9-12 kilogram almalıdır.
- Gebelikte vitamin ve minerallerin gereksinimi artmaktadır. Dolayısıyla gebeler, vitamin ve mineral takviyesini önemsemelidir.
- Bebeğin merkezi sinir sistemi ve beyin gelişiminde önemli rol oynayan Folik Asit, gebelikte özellikle ilk 3 ay boyunca anneye verilmelidir. Folik Asit; fındık ıspanak, karnabahar, brokoli, kepekli ekmek, portakal suyu, kuru bakliyat ve tahıllarda bulunmaktadır. Folik asit vücutta depolanmayan ve bu nedenle her gün alınması gereken bir vitamindir. Bu nedenle sebze ve meyveler günlük alınmalı, çiğ ve az haşlanmış şekilde tüketilmelidirler.
- Kalsiyuma, gebeliğin 3. ayından itibaren kemik ve diş gelişimi için ihtiyaç duyulmaktadır. Et, et ürünleri, süt ve süt ürünleri, yeşil yapraklı sebzeler, lor peyniri, taze badem ve sardalya kalsiyum açısından zengin gıdalardır.
- Gebelikte günlük 85 veya 100 gram yağsız beyaz peynir, 3 dilim ekmek (tahıl), 1 porsiyon balık ya da 2 su bardağı yağı alınmış süt ile günlük kalsiyum alımı düzenlenebilir.
- Gebelikte protein ihtiyacı arttığı için; et, balık, kuru bakliyat, yumurta ve mercimek gibi besinler mutlaka tüketilmesi geren gıdalardır.
Hamilelik döneminde alınan gıdaların miktarı kadar niteliği de önemlidir
- Gebelikte alınması gereken en önemli gıdalardan birisi de demirdir. Demir eksikliği kansızlığa (anemi) sebep olur. Kansızlık ise; bebeklerde büyüme geriliğine, erken doğumlara neden olabilmektedir. Hayvansal gıdalardaki demir daha kolay emilmektedir. C vitamini ile birlikte alınırsa demirin emilimi artar. Kalsiyum içeren gıdalar ise demir emilimini azaltır.
- Lifli gıdalar, posalı yiyecekler, kuru kayısı, kuru üzüm, esmer pirinç ve kepekli ekmek tüketimi gebelikte kabızlığı önler. Sindirim sisteminin düzenli çalışmasını sağlar.
- Gebelikte Omega-3 takviyesi, bebeğin göz ve beyin gelişimi açısından önemlidir. Gebelik esnasında takviyesi; düşük doğum ağırlığını, potasyum depresyonunu önler. Doğum sonrası anne sütünün miktarını arttırır, bebekte uyku sorununu azaltır. Omega-3; ceviz, badem, balık (küçük ve orta boy balık), koyu yeşil yapraklı sebzelerde, soya fasulyesinde mevcuttur.
- C Vitamini; vücutta depolanmadığı için günlük tüketilmelidir. Plasentanın gelişimini, annenin vücut direncini ve demir emilimini arttırması bilinen özellikleridir. Narenciye, limon, ıspanak, brüksel lahanası C vitamini açısından zengin gıdalardır.
- D Vitamini; gebelikte eksikliği düşük ve erken doğumlara, Preeklampsi denilen tansiyon hastalığı riskine sebep olmaktadır. Ayrıca Ca emilimini ve kemik gelişimini arttırmaktadır.
- D Vitamini eksikliği gebeliğin erken döneminde tespit edilip takviye edilmelidir. Ayrıca gebe mutlaka gün içinde özellikle 12.00-13.00 arasında 20 dakika güneşten faydalanmalıdır.
- B12 Vitamini; folik asitle beraber doğum defektlerini önleyen, sinir sistemi fonksiyonları için önemli bir vitamindir. Eksikliği erken dönemde düşük, gelişim geriliği ve hidrosefali denilen hastalıklara sebep olmaktadır. B12 vitamini, karaciğer, süt, yumurta, peynir, balık, dana eti, uskumru, sardalya gibi besinlerde bolca bulunmaktadır.
- Gebelikte çok miktarda tuz ve şeker, koruyucu, renklendirici, tatlandırıcı içeren bazı gıdalar ve konserveler tüketilmemelidir.
- Gebelikten 3 ay öncesinde Folik Asit, Omega-3, B12 ve D Vitamini gebelere takviye edilmelidir.
- Son olarak; yiyeceklerin taze ve mevsiminde alınmasına dikkat edilmelidir.