Migren Başağrısı
Migren tekrarlayıcı karakterde kompleks bir başağrısıdır. Ağrı sıklıkla başın bir tarafında olur. Zonklayıcı tarzda, orta ya da ileri şiddette başağrısı olur. Genellikle bu başağrısı merdiven çıkma gibi fiziksel aktivitelerle artış gösterir. Migren atakları 4-72 saat sürer. Başağrısına bulantı, kusma; ses ve ışığa karşı hassasiyet eşlik edebilir. Bazı kişilerde aura denilen ve başağrısı öncesinde görsel, duyusal yakınmalar şeklinde şikayetler olabilir. Migren kadınlarda daha çok görülür. Başağrısı adet dönemlerinde artar. Migren’in ailesel özelliği vardır.
Migreni Başlatan Faktörler :
Migreni başlatan durumlar kişiden kişiye değişebilir.
Uykusuz kalma ya da çok uyuma gibi günlük yaşam rutininden sapma. Aç kalma, oruç tutma migren atağını başlatabilir.
Parlak, yanıp sönen, floresan ışıklar; keskin kokular migren atağını başlatabilir.
Kafeinli içecekler, çikolata, kakao, fermente edilmiş besinler, peynirler, alkollü içecekler bazı migren hastalarında migren atağını başlatabilir.
Migren Tedavisi :
Migren tedavisine geçmeden önce başka bir ağrı nedeni olasılığına karşı beyin görüntüleme (MRG, CT) ve kan testleri yapılır.
Migren tedavisi, ağrı atak tedavisi ve ağrının başlamasını önleyici tedavi olarak hastaya göre planlanır. Sık atakları olan kişilerde iki tedavi birden uygulanabilir. Migreni tetikleyen faktörlerden kaçınılması da genel olarak tavsiye edilir.