Mammografi - Metropol Karşıyaka Tıp Merkezi

Mammografi

Meme hastalıklarının erken tanısı kadın sağlığının temel kurallarından biridir. Meme kanseri kadınlarda en sık görülen kanser türlerinin başında yer almaktadır. Dünya Sağlık Örgütü’nün verilerine göre günümüzde ortalama olarak her 8 kadından 1 inde meme kanserine yakalanmaktadır.

Mammografi ile meme kitlelerinin küçük boyutlarda iken tespiti mümkün olmaktadır. Meme Kanserinde erken ve doğru teşhis, tedavinin en önemli adımıdır. Ele gelmeden yakalanan meme kanserlerinde meme alınmadan tedavi şansı ve sağ kalım çok yüksektir.

  •  Yıllık taramalar meme kanserinin daha erken evrede yakalanabilmesine izin vermektedir.
  • Amerikan kanser derneği 40 yaştan sonra yılda 1 kez mamografi ile takibi önermektedir.
  • 20-39 yaş: Her ay kişisel muayene ve 3 yılda 1 kez doktor muayenesi.
  • 40 + yaş: Her ay kişisel muayene, her yıl 1 kez doktor muayenesi ve her yıl bir kez mamografi.
  • BRCA gen mutasyonu varsa 25 yaşta izlenmeye başlanır.
  • 1. derecede akrabada meme kanseri varsa, akrabanın kanser olduğu yaştan 10 yaş önce izlenmeye başlanır.

Mamografi için en uygun zaman adetten sonraki birinci haftadır. Hassas bir memeye sahipseniz adetten önceki hafta bu incelemenin yapılmaması önerilir. İnceleme öncesinde koltuk altına deodorant, talk pudrası, losyon v.b. uygulanmamalıdır.

Mamografi incelemesine her zaman varsa daha önceki mamografilerin getirilmesi gereklidir. Doktor böylece karşılaştırma imkânı bulur. Merkezimizde yapılan tüm mamografiler PACS sistemimizde dijital ortamda saklanmakta ve yedeklenmektedir. Bu sayede yeni tetkikler eski tetkikler ile karşılaştırılarak rapor edilmektedir.
Hamilelik veya hamilelik şüphesi varsa teknisyen ve doktora bilgi verilmelidir.

İnceleme nasıl yapılır? 
Mamografi incelemesinde memenize pozisyon verilir ve bir miktar baskı uygulayarak her iki meme için birkaç pozisyonda görüntüler alınır. İşlem 10 ila 15 dk. sürmektedir.
İşlem sırasında bazı bayanlarda kompresyona bağlı rahatsızlık hissedilmektedir. Bu rahatsızlık hissedilirse kompresyon azaltılabilir.  İşlem sonrasında günlük yaşama devam edilir.