Bağışıklık Sistemi ve Sağlıklı Beslenme - Metropol Karşıyaka Tıp Merkezi

Bağışıklık Sistemi ve Sağlıklı Beslenme

BAĞIŞIKLIK SİSTEMİ VE SAĞLIKLI BESLENME

Dünya genelinde hızla yayılan koronavirüs salgınına karşı alınan tedbirler arasında bağışıklığı güçlendirmek en önemli unsurlardan biri olarak belirtiliyor. Peki, Bağışıklık sistemi nasıl güçlendirilir? Hep beraber inceleyelim…
Öncelikle bağışıklık sistemi vücudumuzun savunma sistemidir.
Vücudumuza dışarıdan gelen zararlı mikroorganizmalarla savaşır ve bizi hastalıklara karşı korur. Ancak bazı durumlarda bağışıklık sistemi bizim desteğimize ihtiyaç duyabilir.
İşte bağışıklık sistemini güçlendiren beslenme önerileri;

Güne kahvaltı ile başlıyorsanız yumurta, peynir, tam tahıllı ekmek ve bol yeşillikli bir kahvaltı yapın. Klasik kahvaltı yapmaktan sıkıldım diyorsanız da süt ya da yoğurt ile beraber yulaf ezmesi ve meyve ikilisini deneyin. Kahvaltıda yumurtanın yanında C vitamininden zengin maydanoz, biber gibi besinleri tercih ederek hem demir emilimini artırmış hem de bağışıklık sistemini güçlendirmiş olursunuz.

Gün içerisinde sebze ve meyveye mutlaka yer verin. Özellikle güçlü bir bağışıklık için olmazsa olmaz başta C vitaminidir. Bu aylarda özellikle sigara içenlerin içmeyenlere göre iki kat fazla C vitamini tüketmesi gerekir. C vitamini antiviral ve antibakteriyel özelliktedir. En çok turunçgillerde, yeşil biber ve maydanozda bulunmaktadır.

Probiyotiklerden zengin beslenin. Unutmayın ikinci beynimiz bağırsaklardır. Probiyotikler özellikle hastalık yapan mikroorganizmaların vücutta çoğalmasını engeller. Kefir, yoğurt ve ev yapımı turşunun probiyotik içeriği yüksektir.

Öğünlerinizde posaya mutlaka yer verin. Sağlıklı bir bağırsak ve güçlü bir bağışıklık sistemi için günlük 25-30 gram posa alınmalıdır. Kurubaklagiller başta olmak üzere tam tahıllı besinler, sebze ve meyveler posadan zengin besinlerdir.

Protein ağırlıklı beslenin. Güçlü bir bağışıklık sistemi ve tokluk için proteinler olmazsa olmazdır. Yağsız et, tavuk, balık, hindi, yumurta, süt, peynir ve yoğurt ile hayvansal protein; kurubaklagiller ile bitkisel protein alabilirsiniz

Propolis ve kara mürverden destek alabilirsiniz. Özellikle propolis antioksidan etkisi nar suyu ile karşılaştırıldığında tam 80 kat daha güçlü bir etkiye sahip olduğu kanıtlandı. Ayrıca kara mürver de yapılan araştırmalarda bronşit, öksürük ve üst solunum yolu enfeksiyonlarına iyi geldiği kanıtlandı. Fakat takviye almadan önce mutlaka doktorunuza danışın.

Beta glukana beslenmenizde yer verin. Yapılan araştırmalarda beta glukanın kişisel direnci arttırarak bağışıklık sistemini güçlendirdiği kanıtlandı. Özellikle yulaf ezmesinin beta glukan değeri yüksektir. Ana öğünlerinizde yulaf ezmesini yoğurt ya da süt ile tercih edebilirsiniz.

Gün içerisinde en az 2 litre su içmeye özen gösterin. Böyle bir dönemde su vücudunuzdaki zararlı toksinlerin atımını hızlandırır ve bağışıklık sisteminizi güçlendirir.

Evde kaldığımız bu günlerde çay ve kahve tüketiminizi sınırlandırın. Fazla tüketilen çay ve kahve yüksek kafein içeriğinden dolayı uykusuzluk ve huzursuzluğa neden olmaktadır. Ayrıca vücuttan su atımına neden oluyor.

Baharatların gücünden yararlanarak bağışıklık sistemi güçlendirilebilir. Özellikle zerdeçal, karabiber, pul biber, toz tarçın ve kimyon gibi. Ancak baharatları kullanmadan önce yine de doktorunuza ve diyetisyeninize danışmanız gerekir. Örneğin zerdeçal kullanımı kan basıncı düşürücü ilaç kullanan bir hastada düşük tansiyona ya da insülin kullanan hastada hipoglisemi ataklarına neden olabiliyor.

Alkol tüketimi bir diğer üzerinde durulması gereken noktalardandır. Yapılan araştırmalarda alkolün organizmanın immun savunması üzerinde olumsuz etkiler yaptığı kanıtlanmıştır.

Düzenli ve yeterli uykuya özen gösterin. Düzensiz uykunun bağışıklık sistemi üzerinde olumsuz etkileri bulunmaktadır.

Ev içerisinde kısa süreli egzersiz yapabilirsiniz. Düzenli egzersiz besinlerin doğru emilmesini sağlayarak bağışıklık sistemini güçlendirir.

Son olarak mümkün olduğunca yeterli D vitaminini alabilmek için güneş ışığından yararlanmaya çalışın.

Bağışıklık sistemini zayıflatan nedenler ise ;
• Kötü beslenme alışkanlıkları• Protein, vitamin ve mineral alımının yetersizliği
• Alkol, sigara, uyuşturucu
• Ağır metaller, hormonlar, genetik yapısıyla oynanmış gıdalar
• Beden ve çevre için gereken temizlik kurallarına uyulmaması
• Hava kirliliği• Egzersiz azlığı, hareketsizlik
• Şişmanlık
• Bakteriyel ve viral enfeksiyonlar
• Uyku saatlerinin düzensizliği
• Güneş ışığının azlığı

DİYETİSYEN BATUHAN ÇİTEMEL
ÖZEL PARK TIP MERKEZİ
BESLENME VE DİYET POLİKLİNİĞİ