Endoskopi - Metropol Karşıyaka Tıp Merkezi

Endoskopi

Endoskopi mide ve kalın bağırsak gibi içi boşluklu organların bir aletle incelenmesidir. Bu aletler hem HD kalitesinde görüntülemeyi, hem de gerekli olursa biyopsi gibi benzer işlemleri yapmaya olanak sağlayan mükemmel bir tanı ve tedavi aracıdır.

Endoskopi görüntüleme ve patolojik açıdan değerlendirmeye olanak sağlar. Eğer endoskopi yemek borusu, mide ve on iki bağırsağın görüntülenmesi için yapılıyorsa buna kısaca gastroskopi denir. Gastroskopi ve kolonoskopi sırasında kanser öncüsü olarak adlandırılan polipler saptanırsa polipektomi ile polipler alınarak; hem tedavisi yapılmış olur, hem de çıkan parça patolojide incelenerek kanserin başlayıp başlamadığı anlaşılır.

Ne zaman yapılır?
Ağrılı yutma, katı veya sıvı gıdaları yutmada güçlük, besinlerin dağılarak inmesi, karnın orta üst kısmında açken veya yemekten birkaç saat sonra başlayan mide ağrıları, kusma ile kırmızı veya kahve telvesi şeklinde kan gelmesi, bulantı ile birlikte her yediğini çıkarma, kusma, kilo kaybı, kansızlık gibi rahatsızlıklarda uygulanır.

Kolonoskopi ise; tuvalete gidildiğinde veya gitmeden anal bölgeden gelen kanamalar, büyük tuvaleti yapmada güçlük veya devam eden ishal durumlarında, ailesinde kalın bağırsak kanseri olanlarda erken yaşlardan itibaren senede bir kolonoskopi yapılarak kontrol edilmesi gerekir.

Kalın bağırsağında polipozis koli denen rahatsızlığı olanlarda, kolonoskopi teşhis ve tedavide önemlidir. Kalın bağırsak kanseri ve enflamatuvar bağırsak hastalıkları (ülseratif kolif ve crohn hastalığında) teşhisinde kolonoskopi, görüntü ve biyopsi almak amacıyla kullanılır.

Hasta Endoskopiye Nasıl Hazırlanır?
Gastroskopi için hastanın 12 saat süre ile aç kalması ve su içmemesi gerekir. Uyutularak yapılan işlemlerde hasta endoskopi yapıldığını dahi hissetmez, ağrı veya öğürme olmaz. İşlem sonrası 1 saat kadar dinlenme odasında kalır, daha sonra taburcu edilir.

Kolonoskopi için ise bir gün öncesi hasta sadece sulu gıda ile beslenir. Katı ve taneli hiçbir gıda almaması gerekir. İşlem sırasında hasta ağrı sızı duymaz, işlem bittiğinde uyandırılır ve dinlenme odasına alınır.