Gebelik Sonlandırma (Kürtaj) - Metropol Karşıyaka Tıp Merkezi

Gebelik Sonlandırma (Kürtaj)

Ön Görüşme Formu

    Gebelik Sonlandırma

    Gebelik Sonlandırma ( Kürtaj ), istenmeyen gebeliklerin çeşitli yöntemler kullanılarak, doktorlar tarafından sonlandırılması işlemidir. Kürtaj, kadın hastalıkları ve doğum uzmanları tarafından sıklıkla yapılan küçük operasyonlardan biridir. Sıklıkla, istenmeyen gebeliklerin sonlandırılması amacıyla uygulanır. Bunun dışında düşük meydana gelmesi ve kanamanın durdurulması, çeşitli sebeplerle rahim içinin temizlenmesi, rahim içinden parça alınması, bebeğin anormal gelişim göstermesi ya da bebeğin anneye zarar vermesi gibi durumlarda da uygulanabilir.
    Gebelik kürtajı, kanunlar çerçevesinde uygulanmaktadır. Kimleri çin kürtaj yapılacağı ve hangi koşullarda gerçekleştirilebileceği, kanunlar tarafından belirlenmiştir. Gebelik kürtajının sağlıklı şekilde yapılabilmesi ve istenmeyen sonuçlar doğurmaması için mutlaka uzman hekimler tarafından uygulanması gerekir.

    Gebelik kürtajı kimler için yapılabilir?

    Gebelik kürtajının yapılabilmesi yani istenmeyen gebelik sonlandırılması için kişilerin aşağıdaki şartları taşıyor olması gerekir;

    • Hamileliğin 10 haftayı aşmamış olması gerekir.
    • Evli olan kadınların kürtaj olabilmesi için eşlerinden onay almaları gerekir.
    • 18 yaşın altındaki genç kızların gebelik kürtajı olabilmesi için ebeveynlerinden izin alınmalıdır.
    • 15 yaşın altında hiçbir genç kız için hiçbir koşulda kürtaj yapılmaz. Durum, yetkili kişilere bildirilir.
    • Bekar ve 18 yaşın üzerinde olan bayanların gebelik kürtajı olabilmesi için kimseden izin almasına gerek yoktur.Kendi rızaları ile kürtaj olma haklarını bulunur.

    Yukarıdaki şartları taşıyan kadınlara istenmeyen gebeliklerini sonlandırabilme hakkı 1982 yılında sağlanmıştır. Gebelik haftası hesaplanırken son adet tarihine bakılır ve ultrason ile teyit edilir. Ultrason ölçümleri yapılmadan, kürtaj yapılmaz.

    Gebelik kürtajı hangi durumlarda zorunludur?

    10 haftadan sonra ki gebeliklerin sonlandırılması, yalnızca bebek ve anne sağlığı tehlikede olduğu durumlarda uygulanabilir. 10 haftayı aşan gebeliklerde bebeğin ölmesi ya da sakat olması durumlarında uygulanabilir. Ancak bunun için en az 3 hekim tarafından onay alınması gerekir. Bu koşullarda bebeğin yaşamını derinden etkileyebilecek bir sakatlığın bulunması şartına bakılır.
    Hamile olan kadınların aşırı kanaması varsa ve hayati tehlike yaşanıyorsa, herhangi bir onay alınmadan, hekim tarafından önerildiği takdirde, gebelik kürtajı yapılabilir.

    Gebelik kürtajı nasıl yapılır, aşamaları nelerdir?

    Gebelik kürtajı için gerekli koşulları sağlayan hastaların durumları tıp merkezimizde, uzman hekimler tarafından kontrol edilir. Hastalar bu işlem için uygunsa aynı gün içinde ya da bir başka gün içinde kürtaj işlem yapılır. Bu işlemin yapılabilmesi için genel ya da lokal anestezi uygulanabilir. Anestezi tercihi doktor ve hasta tarafından ortak bir kararla belirlenmelidir. Kürtaj işlemine başlanılmadan önce tıp merkezimizde aşağıdaki aşamalar uygulanır;

    Randevu aşaması;

    Gebelik kürtajı yaptırmak isteyen kişilerin ilk olarak tıp merkezimizden randevu alması gerekir. Randevu sırasında hastaların detaylı olarak muayenesi yapılır ve kürtaj işlemi ile ilgili detaylı bilgi verilir. Hekimlerimiz tarafından bu işlemin öncesi, işlem sırasında neler yapılacağı ve işlem sonrası ile ilgili tüm bilgiler verilecektir.

    Muayene ve bilgilendirme aşaması;

    Muayene, ultrasonile yapılır. Gerekli ölçümler yapıldıktan ve son adet tarihinize göre gebelik haftası belirlendikten sonra, işlem için gereken randevu tarihiniz belirlenir.

    Kürtaj günü aşaması;

    Gebelik kürtajı, vakum aspiratör yöntemiyle uygulanır. Bu yöntem, kürtaj için en sık uygulanan yöntemdir ve oldukça güvenlidir. Bu yöntemde plastik enjektör ve plastik ince borular kullanılır. Gebeliğin sonlanması, bu borular ile emilmesi ve çekilerek alınması şeklinde yapılır. Oldukça kolay olan bu yöntem ayı zamanda çok az risklidir. İşlem sırasında kurşun kalemden çok daha ince olan plastik boru, rahim ağzından içeriye alınır. Enjektörün oluşturduğu vakum sayesinde gebelik çekilir ve alınır. İşle süresi 5 ile 10 dakika arasındadır.
    Bu işlem için lokal ya da genel anestezi ile uygulanabilir. Kürtaj işlemine başlanırken hasta jinekolojik muayene masasına uzanır. Spekulum adı verilen muayene aleti vajina içine yerleştirilir. Vajinanın iç kısmı özel bir solüsyon ile temizlenir. Bu aşamaya kadar hastalar ağrı hissetmezler. Aynı zamanda gebelik kürtajı için kullanılan tüm aletler de sterildir. Bu aşamadan sonra hastanın isteğine bağlı olarak lokal ya da genel anestezi uygulanır.Genel anestezi damardan verilen ilaçlar ile anestezi uzmanı tarafından verilir. Bu anestezi az miktarda verildiği için hastalar ameliyatın hemen ardından uyanacaktır. Lokal anestezi ise rahim ağzından yapılan iğne şeklinde uygulanır.
    Vakum yöntemi ile gebelik sonlandırıldıktan ve rahim içi temizlendikten sonra aletler çıkarılır ve hastanın uyanması sağlanır. Lokal anestezi alan hastalar 5 dakika içinde ayağa kalkabilir. Genel anestezi olan hastaların uyanma süresi ise 5-10 dakika arasındadır.
    Gebelik kürtajının yapılmasından sonra hastalar tekrar ultrasona alınır ve rahim içi son bir kez kontrol edilir. Rahim içinde kalıntı olmadığından emin olunur. Hastaların bu işlemden sonra 20 dakika dinlenerek günlük hayatlarına dönmesi mümkündür.
    Gebelik kürtajı uygulanırken hastaların 5 saat öncesinden bir şeyler yiyip içmemesi gerekir. İşlemden sonra hastalar su içebilir ve hafif bir şeyler yiyebilir.

    Gebelik kürtajı sonrası neler yapılmalıdır?

    • Gebelik kürtajından sonra hastalara ağrı kesici ve antibiyotik reçete edilir. Hastaların bir hafta süre ile bunları kullanması gerekir. Bir hafta sonra doktor kontrolüne gidilmelidir.
    • Kürtaj olan hastalarda aşırı kanama ya da aşırı ağrı olması durumunda, 1 haftalık süre beklenmeden doktor kontrolüne gidilmelidir.
    • Kürtaj işlemi sonrasında hastalarda hafif bir ağrı ya da kanama olması normal kabul edilir.
    • Kürtajın uygulandığı gün banyo yapılabilir.
    • Kürtajdan sonra kanama olması durumunda tampon kullanılmamalıdır. Bunun yerine ped kullanımı tercih edilmelidir.
    • Kürtaj işleminden sonra ilk 12 saat araba kullanmamaya ve dikkat gerektiren işlerde çalışmamaya özen göstermelisiniz.
    • Kontrol muayenesine kadar spor, cinsel ilişki ve ağır egzersizlerden uzak durmalısınız. Havuz ve denize girmemelisiniz. Aynı zamanda banyo yaparken küvetten uzak durmalısınız.
    • Kürtajdan sonraki ilk üç hafta görülen kanamalar, âdet kanaması ile karıştırılmamalıdır. İşlemden sonraki ilk âdetiniz, ortalama olarak 5 hafta sonra olacaktır.

    Gebelik kürtajının riskleri nelerdir?

    Gebelik kürtajı 10 haftadan önce uygulandığında ve deneyimli kişiler tarafından yapıldığında herhangi bir risk taşımaz. Buna rağmen her cerrahi operasyon gibi gebelik kürtajının da bir takım riskleri bulunmaktadır. Bunlar;

    • Kanamaların olması,
    • Rahim ve bağırsak delinmesi
    • Gebeliğin sonlandırılamaması
    • Kürtaj işleminden sonra rahim içinde parça kalması
    • Anesteziye bağlı olarak problemler yaşanması
    • Rahim içindeki dokuların tahrip olması
    • Rahim içinde yapışıklık olması sonucunda adet göreme sorunu ya da az adet görme sorununun yaşanması şeklindedir.

    Tıp merkezimizde gebelik kürtajı işlemi, bu alanda deneyimli olan ve uzman hekimler tarafından gerçekleştirilmektedir. Bu nedenle, uygulama sonrasında risk görülme ihtimali en azdır. Hastalarımızın bu işlemden sonraki memnuniyet oranı %99’dur. Gebelik kürtajı uygulaması tam teşekküllü bir ortamda ve tamamen steril olan tıbbi malzemeler kullanılarak gerçekleştirilmektedir.