Kalbin pompaladığı kanın atardamar duvarına uyguladığı basınca kan basıncı, bu basıncın limitlerin üzerinde olmasına Hipertansiyon (yüksek kan basıncı) denir. Özel hasta grupları haricinde genel popülasyon için bu limit 140/90 mmHg dır. Sessiz düşman olarak ta nitelendirilmesinin sebebi yıllarca hiçbir bulgu vermeden seyredebilmesi ve hastaları felç, böbrek yetmezliği ve kalp hastalıklarına maruz bırakmasıdır.
Vakaların %95 inde yaşa bağlı damar esnekliğinde azalma dışında bariz bir sebep bulunamaz. Yaşam tarzı ve tuz tüketimi önemli tetikleyicilerdir. Başlıca semptomlar baş ağrısı, halsizlik, yorgunluk, kulaklarda çınlama, nadiren kusma, görme bozukluğu ve çarpıntı hissidir. Geceleri aşırı idrara çıkma da görülebilir. Tanısı başlıca fizik muayene ile konulur. Kan basıncı Holteri tanıda yardımcıdır.
Tansiyon dengesizliği olan hastalarda kola takılı kalıp tansiyonu belli aralıklarla otomatik olarak ölçüp kaydeden ve sonra bunun dökümünü veren bir cihazdır. Hangi aralıklarla ölçüm yapması istenirse (mesela her saat veya yarım saatte bir ölçüm için) programlanır ve hastanın kendisi de dahil hiç kimsenin bir müdahalesi olmadan, uykudayken bile otomatik ölçümler yapılmış olur.
Böylece hipertansiyon hastalarının, günün hangi saatlerinde tansiyon değerlerinin yüksek olduğu saptanarak o saatlere tedavi eklenmektedir. Daha önceden hipertansiyonu olmayan hastalarda ise, ilk teşhis konularak, tedavisinin düzenlenmesi sağlanır. Özellikle hastane ortamında veya doktora gelince tansiyonu yükselen (beyaz önlük hipertansiyonu) hastaların tespitinde çok faydalıdır. Bu hastaların 24 saatlik tansiyon profilini verdiği için gereksiz hipertansiyon tedavisinden hastayı korumuş olur. Tedavi altındaki tansiyon hastalarının da ilaç etkinliğini değerlendirmekte ideal yöntemdir.