Rahim Ağzı Kanseri Teşhis ve Tedavisi - Metropol Karşıyaka Tıp Merkezi

Rahim Ağzı Kanseri Teşhis ve Tedavisi

Bu kanser serviks denen rahimin uç kısmında oluşan kanser türüdür. Kadın kanserlerinin en sık 4. Sırasındadır. Son yıllarda yoğun tarama testleri ve aşılar sayesinde sıklığı azalmaktadır.

Serviks kanserinin erken evrelerinde tipik olarak belirti yoktur. En erken bulgu muhtemelen rutin jinekolojik muayene esnasında saptanan anormal Pap smear sonucu olacaktır. Serviks kanseri oldukça yavaş gelişir, böylece belirtisiz dönem yıllar sürebilir. Pap smearda anormal hücrelerin tespit edildiği evre yüzde yüz tedavi edilebilir evredir.

Bu nedenler düzenli smear testleri yapılması hastanın yıllık periyodlarla bir kadın doğum uzmanına görünerek gereken yıllarda smear testini yaptırması çok önemlidir. Başlangıç dönemlerinde daha hücresel değişiklikler yeniyken yaklanan serviks kanserinin tedavisi çok kolaydır ve tam kür sağlanır.

Rahim ağzı kanserlerini %97sinden sorumlu virüs HPV virüsüdür. Bu virüs smear testi yapılırken alınan örneklerde bakılabilmekte ve rahim ağzı kanserine yol açan tipler saptanırsa yakın takiple kanser öncesi lezyonlar döneminde hastaya müdahale şansı doğmaktadır. BU yüzden smear testi yaptırırken doktorunuzdan hpv testi ile ilgili bilgi istemeyi unutmayınız.