Sünnet
Sünnet Nedir ?
Sünnet nedir ? Sünnetin faydaları Nelerdir ? araştırmaları son yıllarda oldukça artmış durumdadır. Kısaca sünnet, penis derisinin ucunun alınarak penis ucunun açığa çıkarılma işlemine sünnet denir. Basit bir işlem gibi görünen sünnetin ciddiye alınması gereken bir operasyon olduğunu bilmek gerekir. Bu yüzden sünneti muhakkak işin uzmanı olan, sünnet eğitimi almış bir üroloji uzmanına yaptırmalısınız. Yanlış sünnet yapımı ileride önemli sorunlara neden olabilir.
Sünnetin Faydaları
Bazı enfeksiyon hastalıklarının sünnet olmayan kişilerde sünnet olanlara göre daha fazla görüldüğü saptanmıştır. Örneğin sünnet olan bebeklerde idrar yolu enfeksiyonu her 100 bebekten 1’inde görülürken sünnet olmayan bebeklerde bu oran daha yüksektir. Penis kanserini de bu hastalıkların içinde sayabiliriz.
Sünnet Yaşı
Kaç yaşında sünnet olmalı sorusuna farklı yaklaşımlar vardır. Klasik olan görüş sünnetin erken yaptırılması yönündedir. Bebeğin doğumundan sonraki ilk 3 ay bunun için uygundur. Psikolojik travmaya uğramamak, yaranın çabuk iyileşmesi, kanamanın az olması gibi avantajları vardır.
Sünneti Kim Yapmalı
Sünneti hangi doktor yapar: İleride geri dönülemez sorunlarla karşılaşmamak adına sünneti üroloji uzmanına yaptırmalısınız. Hatalı sünnet riskini ortadan kaldırmak, sünnet esnasında kanama durmaması gibi bir sorunla karşılaşıldığında müdahale edebilmek, çocuğun olası yan hastalıklarını göz önünde bulundurabilmek, ekstra bir hastalık kapma riskini en aza indirmek açısından doğru olan ürolog tarafından bu işlemin yapılmasıdır.
Sünnet İşleminde Anestezi
Sünnet lokal anestezi veya genel anestezi altında yapılabilir. Lokal anestezi genellikle ilk 6 ayda ya da korkuları tamamen geçmiş büyük çocuklara önerilir. Küçük çocuklarda ve korkuları olan büyük çocuklarda ideal yöntem genel anestezidir. Sünnet esnasında verilen anestezi yüzeysel bir anestezidir. Ortalama 10 dakikalık bir süreç anestezi altında geçer. Çocuğun psikolojik olarak etkilenmeyeceği, sünnet fobisinin gelişmeyeceği en ideal yöntem anestezi altında yapılan sünnettir.
Sünnet Sonrası Bakım
Sünnetten sonra oluşacak ağrıları doktorunuzun verdiği ağrı kesiciler ile kontrol altına alabilirsiniz. Eğer ilaçlara rağmen geçmeyen sünnet ağrısı söz konusuysa doktorunuzla irtibata geçmeniz gerekir. Genellikle 2. gün banyo yapılmasına izin veriyoruz. İlk 48 saatten sonra ağrılar azalacaktır. İstenilen düzeyde yara iyileşmesi bir haftadan sonra gerçekleşir. Sünnet işlemi sonrası pansuman yapılmasına gerek yoktur. Doktorunuzun vereceği antibiyotikli pomadların 3-4 gün sürülmesi doku iyileşmesi için yeterli olacaktır.
Kimler Sünnet Olmamalı
Kanama problemi olan çocuklar ve halk arasında peygamber sünneti olarak bilinen hipospadiaslı çocuklarda sünnet yapılmamalıdır.
Ayrıca küçük çocuklarda kanama problemi olup olmadığı bilinmeyeceği için mutlaka kanama ile ilgili test yaptırılmalıdır.