Mide Dolgusu
Mide Dolgusu
Günümüzde, iş hayatının aktif bir şekilde hayatlarımızda yer alması ve teknolojik imkanların sağladığı rahatlıklar gibi etmenlerden dolayı hareketsiz yaşam içerisinde yer alan kişiler, zamanla kilo problemleri yaşamaya başlamaktadır. Bazı kişiler ise her ne kadar beslemesine veya sporuna dikkat etse de genetik olarak kilo almaya yatkın bir yapıda doğduğu için kilo problemleri yaşayabilmektedir. Bunlar gibi faktörler nedeniyle kilo konusunda çok aşırı sorun yaşamayan bireyler, yaptıkları diyetlerden veya sporlardan verim alamadıkları durumlarda mide dolgusu gibi ameliyatsız obezite tedavisi yöntemlerini kullanarak, ideal kilolarına ulaşabilmektedir. Mide dolgusu işlemi sayesinde, mide kaslarının kasılması sınırlandırılarak, daha geç boşaltım yapması sağlanır. Böylelikle hastaların açlık hissi de geç oluşmaya başlar ve daha az yemek yeme ihtiyacı duyarlar. Zaman içerisinde mide küçülmeye başlamaktadır ve kilo kaybı oluşmaktadır.
Mide Dolgusu Nasıl Yapılır?
Mide dolgusu, ameliyatsız obezite tedavilerinden biri olduğu için cerrahi operasyon yerine, endoskopik yöntemler kullanılarak hastaya uygulanır. Genel anesteziye ihtiyaç duyulmayan ve 15 ile 30 dakika kadar süren bir işlemdir. Cerrahi bir müdahale olmadığı için hastaların vücutlarında kesi açılmaz. Mide dolgusu yapılmadan önce hastaların ağrı çekmemesi için belli bir oranda anestezi uygulaması yapılır. Endoskopi yöntemi ile kişilerin ağzından girilerek mideye özel bir sıvı enjekte edilmesi ile işlem gerçekleştirilir. Bu işlem esnasında kullanılan alet küçük, dar ve bükülen bir yapıya sahip olup ucuna takılan görüntüleme ve ışık cihazı sayesinde operasyon esnasında geniş görüş alanı sunarak, işlemin sorunsuz bir şekilde gerçekleşmesini sağlamaktadır. Bu operasyonun ardından hastalar 1 ile 3 saat arasında gözlem altında tutulduktan sonra, aynı gün içerisinde taburcu olabilmektedir.
Mide Dolgusu Öncesi Süreç Nasıldır?
Mide dolgusu yapılmadan önce doktorların ön muayene yapması şarttır. Doktorlar bu muayeneler esnasında hastalarla ilgili gerekli bilgilere sahip olarak ve gerekli tetkikleri yaparak, hastaların bu operasyona uygun olup olmadığı karar verir ve tedavinin ne zaman uygulanacağını belirler. Mide dolgusu yaptırabilmek için gerekli olan kriterler şunlardır;
• Vücut kitle endeksi 40’ın üzerinde olmayan kişiler bir başka deyişle 10 ile 20 kilo arasında fazladan kiloya sahip olan bireyler
• Emziren anne veya hamile olmamak
• Gastrit veya ülser gibi mide rahatsızlıklarına sahip olmamak
• Sigara veya alkol kullanmamak
Mide dolgusu tedavisi direkt mideye uygulanan bir tedavi yöntemi olduğu için mide rahatsızlıklarına sahip olan kişilerde olumsuz etkiler göstermektedir. Hamileler veya emziren annelerde ise bu tedavinin uygulanabilir olduğuna dair yeterli çalışma bulunmadığından dolayı önerilmez. Sigara ve alkol kullanımı ise mide kaslarını etkilediği için mide dolgusu yapılacak olan hastaların bu alışkınlıklarını, en azından ameliyat olmadan önce ve sonrasındaki süreçte bırakması önerilir.
Tedavi öncesinde dikkat edilmesi gereken iki husus ise;
• Mide dolgusu tedavisinden en az 8 saat öncesinde yeme, içmenin bırakılması ve aç gelinmesi
• Mide dolgusutedavisinin sabah saatlerinde, çok fazla hareket edilmeden yapılması
Mide Dolgusundan Sonra Neler Yapmak Gerekir?
Mide dolgusu tedavisi tek başına ideal kiloya ulaşmak için yeterli olmadığından dolayı, hastaların tedavi uygulamasının ardından uzman diyetisyenler tarafından hazırlanan beslenme programlarına uyması ve gerekli oranda spor yapması gerekmektedir. Bu beslenme programlarında hastaların alması gereken besin değerleri dikkate alınarak, yeni bir beslenme düzeni oluşturur. İçerik olarak daha çok protein ağırlıklıdır ve karbonhidrat oranı düşüktür. Mide dolgusu yaptıran hastaların uygulaması gereken spor programları yürüyüş gibi hafif sporları içermektedir. Özellikle ağır egzersizlerden kaçınmaları gerekir.
Mide dolgusunun tam etki gösterebilmesi için 4 – 6 ay geçmesi gerekmektedir ve hastaların bu süreçte özellikle sebze ve sıvı ağırlıklı beslenmeleri önemlidir. Mide dolgusu geçici bir işlem olduğundan dolayı ayarlanan sürenin sonuna gelindiğinde, etkisi kendiliğinden geçecektir. Etkisi geçtikten sonra yeniden doktor kontrolü yaptırılmalı ve istenilen verimin elde edilip edilmediği kontrol edilmelidir. Doktorun gerekli görmesi halinde, sürecin yeniden başlaması gerekebilir.