Mide Dolgusu Nedir - İzmir Özel Park Tıp Merkezi - Obezite Cerrahisi

Mide Dolgusu Nedir

Mide Dolgusu Nedir?

Obezite, vücudun olması gerekenden fazla miktarda yağ içermesi ve buna bağlı olarak artan kilo problemlerinin oluşması anlamına gelen bir hastalıktır. Obezite ile mücadele için tıp dünyasında birden fazla yöntem geliştirilmiştir. Dünya genelinde gittikçe yaygınlaşan obezite sorunu için etkili uygulamalardan biri de mide dolgusudur. Mide dolgusu, mideye uygulanan botulinum toksinleri sayesinde mide kaslarının daha yavaş çalışmasını ve daha uzun süre tok kalınmasını sağlar. Mide dolgusu uygulaması sayesinde hastalar çok daha az yan etkiyle ve çok daha kısa sürede fazla kilolarından kurtulabilirler.
Mide dolgusu uygulaması ile midenin kasları zayıflatılır ve hastaların çok daha uzun süre tok kalmaları sağlanır. Uzun süre tok kalan mide ise içindeki besinleri daha yavaş sindirir. Bu da hastalarda iştahsızlık yaratır ve kısa sürede kilo verilmesini sağlar. Mide dolgusu uygulamasının etkili olabilmesi için bu uygulamadan sonra uzman bir diyetisyenden beslenme programı alınmalı ve bu programa harfiyen uyumalıdır. Bu şekilde hem hızlı hem de daha sağlıklı kilo verilebilir.
Mide dolgusu uygulamasının başarı oranı %90’ların üzerindedir. Bu başarı oranını, uygulama sonrasında verilen diyet programına uyulması da etkiler. Hastalar, günlük hayata daha kolay adapte olurlar ve kilo problemlerinden daha güvenli bir şekilde kurtulabilirler.

Mide dolgusu kimlere yapılabilir?

Mide dolgusu, kilo vermek isteyen ve fazla kilolu olan herkes için uygun olan bir yöntemdir. Ancak bu yöntemin uygulanabilmesi için bazı özelliklerin bulunması istenir. Mide dolgusu uygulanacak olan hastalarda gastrit, ülser gibi mide sorunlarının olmaması gerekir. Çünkü mide dolgusu ile enjekte edilen enzimler, midede bulunan yaraların daha fazla büyümesine neden olabilir. Bu uygulamayı yaptırabilecek olan kişileri aşağıdaki şekilde açıklayabiliriz;
• Uzun süre diyet ve spor ile kilo verememiş olan hastalar, mide dolgusu yaptırabilirler.
• Vücut kitle endeksi %40’ın üzerinde olan hastaların mide dolgusu yaptırması faydalı değildir. Bu hastalar için diğer cerrahi yöntemler tercih edilmelidir.
• Mide dolgusu, fazla kiloları olan ancak ameliyat olacak seviyede olmayan hastalar için uygulanır.
• Mide dolgusu, emziren ve hamilelik döneminde olan hastalar için uygulanmaz.

Mide dolgusu neden yapılır?

Mide dolgusu, genellikle diyet yapan ancak kilo vermeyen ya da diyet yapmakta zorlanan hatsalar için uygulanır. Bu uygulama, vücut kitle endeksi %40’ın altında olan hastalar için oldukça idealdir. Başka bir ifade ile çok fazla kilolu olmayan, yalnızca 10-20 kg aralığında fazla kilosu olan hastalar için uygulanır. Bu hastalar, uzun süre diyet ve spor yapmışlarsa ancak kilo verememişler ise, midelerinde de herhangi bir sorunu bulunmuyorsa, mide dolgusu uygulaması yapılır ve bu hastaların hızlı şekilde kilo vermeleri sağlanır. Bu uygulamanın amacı hastaların iştahsızlık yaşamalarını ve uzun süre tok kalmalarını sağlamak ve bu sayede kilo kaybı yaşamalarını gerçekleştirmektir.

Mide dolgusu öncesi süreç nasıldır?

Mide dolgusu uygulaması yapılamadan önce hastaların detaylı olarak muayene edilmesi gerekir. Bu muayene sırasında bel çevresi ölçümü ve vücut kitle endeksi ölçümü yapılır. Ardından hastaların midelerinde sorun olmadığı araştırılır. Gerekli olan kan ve idrar tahlilleri de yapıldıktan sonra hastaların mide dolgusu için uygun olup olmadıkları değerlendirilir. Bu süreçte hastalarda, genetik hastalıkların olup olmadığı ve düzenli ilaç kullanımı olup olmadığı gibi durumlar sorgulanır. Tahlillerden sonra hastaların uygunluğuna karar verilirse, tedavi için tarih belirlenir. Hastaların, mide dolgusu uygulamasından önce dikkat etmesi gerekenler ise şu şekilde açıklanabilir;
• Mide dolgusu uygulaması endoskopik yöntemle ve direkt olarak mideye yapılacağı için işlem sırasında hastaların kusmasını önlemek amacıyla midenin boş olması istenir. Bu nedenle hastaların uygulamadan en az 8 saat önce yeme içmeyi bırakmış olması gerekir.
• Alkol ve sigara direkt olarak mide kaslarını etkileyeceği için hastaların uygulamadan en az 2 hafta önce alkol ve sigara kullanımını bırakmaları tavsiye edilir. En kötü ihtimalle hastaların uygulamadan 1-2 gün öncesinden sigara ve alkol kullanmayı bırakmış olması istenir.
• Ameliyattan önce hastaların mümkün olduğu kadar az hareket etmeleri gerekir. Bu nedenle uygulama saatleri, genellikle sabah saatlerinde tercih edilir.

Mide dolgusu nasıl yapılır?

Mide dolgusu uygulaması, cerrahi aletlere gerek kalmadan ve kesi yapılmaya gerek duyulmadan gerçekleştirilen, son derece basit bir uygulamadır. Bu uygulama sırasında botulinum adı verilen bakterilerin toksinleri, hastaların midelerine enjekte edilir. Bu enjekte işlemi yapılırken endoskopik muayene sırasında kullanılan aletlerden yardım alınır. Hastalar işlem sırasında yalnızca endoskopinin vermiş olduğu rahatsızlığı hissederler. Bunun dışında ağrı ve acı hissi oluşmaz. İşlem sırasında midenin yaklaşık 20 yerine dolgu enjekte edilir. Bu işlem ortalama olarak 20-30 dakika sürer. İşlemden sonra hastalar 1-2 saat gözetim altında tutulur ve aynı gün içinde evlerine taburcu edilir.

Mide dolgusu sonrası süreç nasıldır?

Mide dolgusu uygulanan hastalar, herhangi bir yan etki görülmediği takdirde aynı gün içinde evlerine gönderilirler. Uygulamanın ardından hastaların bir diyetisyen ile görüşmesi ve kendilerine özel hazırlanmış olan beslenme programlarını almaları sağlanır. Bu beslenme programı ile birlikte hastaların, hızlı şekilde kilo kaybı yaşaması sağlanır.
Her geçen gün popülerliği artan mide dolgusu uygulamasının tercih edilmesinin nedenlerinden biri de uygulama sonrasında ağrı hissedilmemesidir. Ayrıca kusma ve buna benzer sağlık problemleri görülmez. Uygulama sonrasında hastaların kısıtlanmasını gerektiren durumlar bulunmaz. Hastalar, aynı gün içinde normal yaşamlarına geri dönebilir ve günlük işlerini yapmaya devam edebilir.

Mide dolgusu sonrası nelere dikkat etmek gerekir?

Mide dolgusu izmir uygulamasının başarılı olabilmesi için hastaların bu uygulamadan sonra dikkat etmesi gereken bazı kurallar bulunur. Bu kurallar genellikle yaşam tarzı ile ilgili değişikliklerdir.
• Mide dolgusundan sonra hastaların kilo vermeye başlaması 1-2 gün sürer. Bu süre içinde kilo vermeyi hızlandırmak için fiziksel aktivitenin artırılması gerekir. Bu nedenle hastaların, uygulamadan ilk bir hafta sonra en az yarım saat yürüyüş yapması ya da bunun gibi hafif egzersizlere başlaması tavsiye edilir.
Mide botosku uygulamasının tam etki göstermesi yaklaşık olarak 4-6 ay sürer. Bu süre içinde tam etki görebilmek için hastaların diyet ve spor programlarına uymaları gerekir.
• Uygulamadan sonra fast food, şekerli ve yağlı gıdaların tüketilmesi bırakılmalı, diyetisyen tarafından verilen beslenme programına uyulmalıdır. Hastaların ilk 4 ay boyunca sıvı ve sebze ağırlıklı tüketmeye özen göstermesi gerekir.
• Mide dolgusu uygulamasından sonra hastaların alkol ve sigara kullanımını bırakması gerekir. Çünkü alkol ve sigara mide kaslarını direkt olarak etkiler ve dolgusunun etkisinin azalmasına neden olur. Bu da uygulanan tedavinin başarı oranının azalması sonucunu doğurur.