Kadınlarda İdrar Kaçırma Nedenleri - İzmir Özel Park Tıp Merkezi

Kadınlarda İdrar Kaçırma Nedenleri

KADINLARDA İDRAR KAÇIRMA

Kişinin kendi kontrolü dışında idrarının tutamaması problemine “İdrar kaçırma” denir. Kadınlar için, özellikle de menopoz sonrası dönemdekiler için çok büyük bir sağlık problemidir. Bu sorunu olan kadınlar açısından hem sosyal hem de hijyenik zorluklara neden olur. Bu konuda hassas davranmak ve tedavi yöntemlerini öğrenmek için bir kadın doğum uzmanına başvurmak çok önemlidir.

İdrar Kaçırma Nedenleri:

-Geçirilen zor doğumlar.
-Kalıtımsal bozukluklar.
-Menopoza bağlı hormonal değişiklikler ve ileri yaş.
-Beyinle ilgili hastalıklar.
-Sürekli kabızlık ya da sürekli öksürük gibi karın içi basıncının devamlı yüksek olduğu haller.
-Kilolu olmak.
-İdrar yolu enfeksiyonu.
-Tedavi edilmeyen şeker hastalığı.
-Radyasyon tedavisi.

İdrar kaçırma çeşitleri:

• Stres tipi idrar kaçırma: Öksürme, ıkınma, hapşırma gibi karın içi basıncı arttırmakla beraber gerçekleşir.
• Urge tipi idrar kaçırma: Bazen nedensiz, bazen de su sesi, gülme gibi nedenlerle olan idrar kesesinin kasılması ile oluşur
• Taşma Tipi idrar kaçırma: Şeker hastalığı ve çeşitli sinir hastalıkları nedeni ile idrar kesesinin kasılıp boşalamama nedeni ile gelişirler.
• Mix tip idrar kaçırma: Yukarıda bahsedilen türlerin birkaçının bir arada olduğu kaçırmalarıdır.

İdrar kaçırmanın tedavisi:

İdrar kaçırma şikayeti ile başvuran hastaların tedavisinde ilk olarak konservatif, yani cerrahi olmayan seçenekleri uygulanır. Bunlar arasında;
• Kegel ve kone egzersizleri ( vajen etrafı kasları güçlendirici egzersizler )
• Vaginal pesserler ( sarkmayı engelleyici aygıtlar )
• Elektrikle uyarma tedavileri ( FESS )
• İlaç tedavileri sıralanabilir.

İdrar kaçırmanın kişisel yönetimi

Kadınlarda İdrar kaçırmanın birçok tedavi yöntemi vardır. Eğer semptomlar sizi etkiliyorsa doktorunuzla görüşmeniz iyi olacaktır. Herkesi tedavi eden tek bir yöntem yoktur. Sizin idrar kaçırmanızla ilgili olarak aldığınız önlemler kaçırma sorununuzu ciddi şekilde düzeltebilir ve daha iyi bir hayat kalitesi sağlayabilir. Bu tedbirler hayat tarzı değişiklikleri, mesane ve pelvik taban kas egzersizleridir. Ameliyat ve ilaç tedavileri gibi yöntemler, bu yöntemler işe yaramadığında uygulanabilir.

Hayat tarzı değişiklikleri

Günlük diyetinizin idrar kaçırmanız üzerinde etkisi olabilir. Diyetteki değişiklikler idrar kaçırma sorununu bir parça düzeltebilir. Gün boyunca çok az veya çok fazla sıvı tüketmek idrar kaçırmanızı etkileyebilir. Doktorunuzla günlük ne kadar sıvı almanız gerektiği konusunda konuşmalısınız. Az sıvı alarak daha az idrar kaçırma uygulaması oldukça basit bir çözümdür. Buna rağmen bazen sıvı azaltılması sizin için tehlikeli olabilir. Çünkü sıvı alımının azaltılması vücudun sıvısız kalmasını, idrar yolu enfeksiyonunu, idrar yolu taşlarını ve kabızlığı beraberinde getirebilir.
Kafein, alkol ve yumuşak içecekler idrar kaçırmaya neden olmaz, fakat bazı kişilerde sıkışma hissini ve sık idrara gitmeyi artırır. Bu tür içeceklerden kaçınmanız sizin durumunuzu bir miktar düzeltebilir.
Belli bazı gıdalar mesanede tahriş yapabilir. En sık karşılaşılanlar arasında; acı-baharatlı yiyecekler, limon ve ağır kokulu peynirlerin olduğu görülmektedir. İdrar kaçırmanızı daha da kötüleştirdiğini düşündüğünüz içeceklerden kaçınmanız size yardımcı olacaktır.
Kabızlık ve aşırı kilo alımının idrar kaçırma ile bağlantısı bulunmaktadır. Sağlıklı bir kiloya ve düzenli barsak alışkanlıklarına sahip olmak oldukça önemlidir. Kilo verdiğiniz takdirde bazı semptomlarınızda düzelme olduğunu görebilirsiniz.

Mesane eğitimi

Doktorunuz size mesane eğitimi yapmanızı önerebilir. Mesane eğitiminin ilk aşaması bir işeme günlüğü tutulmasıdır. Bu günlükte ne kadar sıvı içtiğiniz, ne sıklıkta idrar yaptığınız ve ne kadar idrar miktarınız olduğu kaydedilir.
Bu bilgiler ışığında doktorunuz size idrar yapma sıklığınız konusunda önerilerde bulunacak ve sizden bunlara uymanızı isteyecektir. Eğer mesane eğitimi başarılı olmuşsa mesaneniz daha fazla idrarı depolayabilecektir.

Pelvik taban kas egzersizleri

Pelvik taban kasları idrar torbanızı ve barsaklarınızı destekler. Bu kaslar yaşla, hastalıkla veya hormonal değişikliklerle birlikte zayıflayabilir. Zayıf pelvik taban kasları ise idrar kaçırmaya neden olabilir. Ayrıca kadınlarda gebelik ve doğum, pelvik taban kaslarını zayıflatabilir. Pelvik taban kas egzersizleri ve bu egzersizler için dizayn edilmiş programlar idrar kaçırmayı düzeltebilir. Bu egzersizleri denemeden önce mutlaka doktorunuza danışın.
Pelvik taban kas egzersizleri için genel direktifler

Bu egzersiz genel pelvik taban kas egzersizi direktifleridir. Doktorunuzla size uygun program için konuşun.
Her zaman bu egzersizi idrar yaptıktan sonra uygulayın.

• Öncelikle rahat bir pozisyon alın. Bu pozisyon çömelmiş, oturur veya ayakta bir pozisyon olabilir.
• İdrarınızı tutar gibi kendinizi sıkın ve gevşetin. Bu egzersizi on defa tekrarlayın.
• Bir sonraki aşamada aynı egzersizi yapın fakat gevşetmeden önce 5 saniye kendinizi kasılı tutun. Bu şekilde 5 saniye tutmanıza uyum sağlamanız birkaç haftanızı alabilir. Pelvik taban kaslarınız bu şekilde daha da kuvvetlenecektir.

Sonraki egzersiz arka pelvik kas tabanını hedef alır.

• Büyük tuvaletinizi tutar gibi kendinizi sıkın ve gevşetin. Bu egzersizi on defaya kadar tekrarlayın.
• Bir sonraki aşamada aynı egzersizi yapın fakat gevşetmeden önce 5 saniye kendinizi kasılı tutun. Bu egzersizi on defaya kadar tekrarlayın.

Bu egzersizler size, her gün tekrarladığınızda faydalı olacaktır. Bu egzersizler kasların güçlenmesi için en az üç ay yapılmalıdır.
Şunu da unutmayın ki bu egzersizleri çok fazla yapmak size zarar verebilir. Her egzersiz serisini bir defada 10 tekrardan fazla yapmayın ve her gün üç seriden fazla egzersiz yapmayın.

İdrar kaçırma şikayeti ile başvuran hastaların tedavisinde ilk olarak konservatif, yani cerrahi olmayan seçenekleri uygulanır. Bunlar arasında;

• Kegel ve kone egzersizleri ( vajen etrafı kasları güçlendirici egzersizler )
• Vaginal pesserler ( sarkmayı engelleyici aygıtlar )
• Elektrikle uyarma tedavileri ( FESS )
• İlaç tedavileri sıralanabilir.

Cerrahi tedaviler:

Bütün cerrahilerin amacı idrar kaçırmayı tedavi etmektir. Nasıl yapıldıkları değişiklik göstermektedir. Aşağıdaki kriterlere bağlı olarak doktorunuzla birlikte sizin için uygun olan yaklaşıma karar verebilirsiniz:

• Yaşınız
• İdrar kaçırmanızın şiddeti
• Şikayetlerinizin rahatsızlık düzeyi
• Genel sağlık durumunuz

Genelde stres tipte idrar kaçağı olan hastalarda mesane boynuna yerleştirilen bir askı ile hastanın öksürürken hapşırırken olan kaçırmaları yüksek yüzdelerde başarı ile önlenmektedir. Bu ameliyat yarım saatlik bir işlemdir. Uzun süre hastaneye yatmayı gerektirmez. Vaginal yoldan olduğu için yara izi gibi sorunlara yol açmaz. Aynı esnada rahim ve mesane sarkması eşlik ediyorsa onlara da tedavi edici ameliyatlar uygulanabilir.

Lazer ile idrar kaçırma tedavisi:

“Hafif ve orta derecede, stres ve karışık tip idrar kaçırma sorununda, etkili olan bu tedavi yönteminde; Er: YAG lazer teknolojisi sayesinde üretral bölgede (işeme borusu) ve idrar kesesi ön duvarında fototermal (ısı) etkisi ile gerilim ve sıkılaşma sağlanıyor. Hastaların çoğunda tek seans yeterli oluyor ancak bazı hastalarda gerek görülür ise 1 ay sonra bir uygulama daha yapılabiliyor” dedi.
Operasyon öncesi ve sonrasında hiçbir bakım gerektirmez.
Ameliyat, anestezi, kesi ve dikiş gerektirmez.
Uygulama esnasında ve sonrasında acı duyulmaz.
20-25 dakika gibi kısa bir sürede uygulanabilir.
Günlük yaşantıya hemen dönülebilir.
Komplikasyon riski ve yan etkisi yoktur.