Rinoplasti - Burun Estetiği - Metropol Karşıyaka Tıp Merkezi

Burun Estetiği (Rinoplasti)

Ön Görüşme Formu

    Burun Estetiği ( Rinoplasti )

    Rinoplasti – Burun estetiği, burun bölgesinde bulunan şekil bozuklukları ile birlikte çeşitli sağlık sorunlarının giderilmesi amacıyla da yapılan cerrahi girişim olarak ifade edilir. Burun, yüzün en önemli parçalarından biridir. Yüz bölgesinin görünümünü diret olarak etkileyen burundaki şekil bozuklukları aynı zamanda nefes alıp vermede sorun yaşanması, ağız kokusu, uyku apnesi gibi sağlık sorunlarına da neden olabilir. Bunlara bakıldığında burun estetiğinin hem fonksiyonel hem de estetik sorunları düzeltmek amacıyla uygulandığı görülür. Burundaki kemik eğrilikleri ve burun eti gibi sorunlar da burun estetiği ile giderilebilir. Burun estetiği için ameliyatlı ve ameliyatsız yöntemler uygulanır hangi yöntemin uygulanacağına burunda bulunan sorunlara bağlı olarak doktorunuz tarafından karar verilir. Burun estetiği ile burun küçültme, burun büyütme, burun deliklerini küçültülmesi, burun kökü ile alın arasında açı değişimi, burun ucu ile dudak arasındaki açı değişimi gibi işlemler yapılabilir.

    Kimler burun estetiği için uygundur?

    Rinoplasti – Burun estetiği ameliyatları, 18-35 yaş arasında olan her hasta için uygulanabilir. Bu ameliyatlar estetik kaygıları olan hastalar ile birlikte burnunda polip, sinüzit, burun eti gibi problemleri olan hastalar için de uygulanır. Solunumda güçlük çekenler, şekil olarak bozuk buruna sahip olanlar ve travmalar ya da darbeler nedeniyle burnunda şekil bozukluğu oluşanlar için uygulanan bir ameliyattır.

    Burun estetiği ameliyatı nasıl yapılır?

    Rinoplasti – Burun estetiği ameliyatları kapalı ve açık olmak üzere iki şekilde uygulanır. Kapalı ameliyatta burun içinden müdahale edilir ve kesiler burun içinden yapılır. Burun için yapılan estetiklerde en sık kullanılan ameliyat yöntemidir. Burun estetiği için kullanılan açık ameliyat yönteminde ise burnun ucundan V şeklinde bir kesi yapılır ve buruna açık şekilde müdahale edilir. Açık ameliyat ileri derecede şekil bozuklukları olan ve burun kemiğinde sorun olan hastalar için uygulanan bir yöntemdir. Açık ameliyatta kesiler dışarıdan yani burnun ucundan yapılır.

    Burun estetiği için uygulanan anestezi türü genel anestezidir. Hastalar ameliyat günü en az 8 saat aç kalması şartıyla anesteziye alınır ve ardından ameliyat gerçekleşir. Ameliyat süresi, uygulanacak işlemlere bağlı olarak 1 ile 4 saat arasında sürer. Ameliyatın ardından hastalar odasına alınır. Hastaların 1 ile 3 gün arasında hastanede kalması sağlanır. Ameliyat günü hastaların yürümeye başlanması sağlanır. Ameliyat günü şişlik, morarma ve ağrı görülmesi normal kabul edilir. Bu etkiler, verilen ilaçlar ile kontrol atına alınır ve kısa süre sonra son bulur. Ameliyatın ardından hastaların burnunun içine nefes alabilen tamponlar yerleştirilir. Burnun dışına ise koruyucu bant ya da atel takılır. Tamponlar ve atel hastaların nefes almasına engel değildir. Tampon ve atellerin alınması, bir hafta sonra yapılır.

    Burun estetiği ameliyatı öncesi süreç nasıldır?

    Bu estetik müdahale yapılmadan önce doktorlar tarafından hastaların detaylı olarak incelenmesi sağlanır. Burun yapısı, fiziksel muayene sırasında incelenir. Burunda var olan sorunların saptanabilmesi için endoskopik muayene de yapılabilir. Endoskopik muayene ile burun içinin yapısı ve burun eti gibi durumlar incelenir. Bu detaylı incelmenin ardından bilgisayar ortamında yapılacak müdahaleler sonrasında burunda nasıl bir şekil olacağı belirlenir. Hastaların yüzüne en uygun burun şekli, simülasyon olarak belirlendikten sonra hasta ile mutabakata varılır. Hastaya uygulanacak ameliyatın türü, şekli, nasıl uygulanacağı ve burundaki sorunlar tespit edildikten sonra ameliyat öncesinde uygulanması gereken rutin testler yapılır. Kan testleri, idrar testleri ve anestezi muayenesi yapıldıktan sonra ameliyatın gününe karar verilir. Hastaların, ameliyat öncesinde uygulaması gereken işlemler ise aşağıdaki gibidir;

    • Ameliyattan en az 10 gün önce kan sulandırıcı ilaçların kullanımının bırakılması gerekir.

    • Hastaların sağlık sorunları ile ilgili doktoruna bilgi vermesi gerekir.

    • Düzenli ilaç kullanımı varsa, mutlaka doktor ile paylaşılması ve doktorunuzun tavsiye ettiği şekilde kullanılması sağlanmalıdır.

    • Ameliyattan en az bir hafta önce bitki çaylarının, sigaranın ve alkolün bırakılması tavsiye edilir. Özellikle alkol ve sigara, iyileşmeyi geciktirir ve solunum problemleri meydana gelmesine neden olabilir.

    • Ameliyatın gerçekleşmesinin ardından bir süre sonra banyo yapılamayacağı için ameliyattan bir gün önce banyo yapılması tavsiye edilir.

    • Ameliyattan en az 8 saat önce yiyecek ve içecek tüketimi durdurulmalıdır.

    Burun estetiği ameliyatı sonrası süreç nasıldır?

    Rinoplasti – Burun estetiği ameliyatından sonraki ilk birkaç gün ağrı, şişlik ve morarma olması normal kabul edilir. Ameliyattan sonra ödem oluşması ihtimali de vardır. Ödem için soğuk buz uygulaması tavsiye edilir. Ağrı için doktorun vermiş olduğu ağrı kesiciler, reçete edildiği şekilde kullanılmalıdır. Doktor tarafından tavsiye edilen antibiyotikler de enfeksiyon oluşması ihtimalini önlemek için 1 hafta süreyle ve doktorun reçete ettiği şekilde kullanılmalıdır. Ameliyat sonrası dikkat edilmesi gerekenler ise şöyledir;

    • Burunda, 5-8 gün süre ile hassasiyet hissedilebilir.

    • Ameliyat sonrası hastaların işe dönme süresi, uygulanacak ameliyata bağlı olarak 7 ile 15 gün arasındadır.

    • Hastaların ameliyat sonrasında düzenli uyuması istenir. Uyku sırasında başın yüksekte tutulması için iki yastıkla uyunması tavsiye edilir. Hastalar genellikle sırt üstü ya da yan pozisyonlarda uyumalıdır.

    • Ameliyattan sonra en az bir hafta süreyle burnun darbelere kaşı korunması gerekir.

    • Ameliyattan sonraki bir hafta süre içinde sigara ve alkol kullanımından uzak durulmalıdır. Çünkü bu maddeler kan dolaşımını olumsuz etkiler, şiddetli ağrıya, nefes darlıklarına ve iyileşmenin gecikmesine neden olur.

    • Ameliyat sonrası gözlük kullanılmamalı mümkünse lens takılmalıdır. 6 ay süreyle gözlük kullanılmaması tavsiye edilir.

    • Ameliyattan sonra hastaların hafif sporlara 2 hafta sonra başlaması tavsiye edilir. En az bir ay süreyle ağır sporlar, yüzme, fitness gibi aktivitelerden uzak durulmalıdır.

    • Ameliyat sonrasında hastaların en az 10 gün süre ile seyahat etmemesi ve mümkünse istirahat etmesi tavsiye edilir.

    • Kontroller ve pansumanlar aksatılmamalıdır. Ameliyat sonrası ilk kontrol 2 gün sonra yapılır. Ardından haftalık kontrollere gidilmelidir.

    • Ameliyat sonrası burnun güneş ışığından korunması gerekir. Bunun için güneşe çıkarken mutlaka şapka kullanılmalıdır.

    Burun estetiği ameliyatından sonra tam iyileşme 6 ay sonra görülmeye başlar. 6 ay sonra tüm etkiler tamamen ortadan kalkar ve burnun şekli belirginleşir. İkinci bir operasyon yapılması gerekirse, bu operasyon için en az 6 ay beklenecektir.

    Estetik Burun Ameliyatı İçin En Uygun Vakalar

    Estetik burun ameliyatı dış görünüşünüzü güzelleştirebilir ve kendinize güveninizi arttırabilir. Ancak bu, ameliyatın görüntünüzü mutlaka sizin hayal ettiğiniz yüz görünümüne uyacak şekilde değiştireceği ve diğer insanların ameliyattan sonra size farklı davranacağı anlamına gelmez. Ameliyata karar vermeden önce, neden ameliyat olmak istediğinizi ve bu ameliyattan ne beklediğinizi kendinize sorunuz, dikkatle düşününüz ve bunları cerrahınızla tartışınız. Estetik burun ameliyatı için en uygun hastalar mükemmellik arayanlar değil, dış görünümlerinde güzelleşme ve daha iyiye doğru bir gelişme bekleyenlerdir.

    Birçok cerrah, buluğ çağındaki gençlerin gelişimlerini tamamlayana kadar ameliyatı ertelemeyi tercih eder. Bu bekleme süresi, genç kızlar için 17 yaş civarı erkekler için ise biraz daha geçtir. Ameliyat kararının aile tarafından değil, bizzat kendisinin hayata geçirmek istediği bir karar olduğundan emin olmak için, gençlerin sosyal ve ruhsal uyumunu dikkate almak önemlidir.

    Tüm Cerrahi Girişimler Bir Miktar Belirsiz Risk Taşır

    Estetik burun ameliyatı deneyimli bir estetik cerrah tarafından yapıldığı takdirde komplikasyonlar (istenmeyen sonuçlar) nadir ve genellikle önemsizdir. Her şeye rağmen daima bir komplikasyon ihtimali vardır. Bunlar enfeksiyon, burun kanaması veya anesteziye karşı reaksiyondur. Ameliyattan sonra çatlamış küçük kılcal damarlar, derinin yüzeyinde çok ince kırmızı noktalar şeklinde ortaya çıkabilir. Estetik burun ameliyatı, burun içinden yapıldığından, görünen ameliyat izi söz konusu değildir. Ancak “açık” teknik kullanıldığında veya geniş burun deliklerinin daraltılması gerekiyorsa, burun tabanında kalan çok küçük ve ince izler ,genellikle, görülmeyecek kadar önemsizdir. Her 10 vakanın aşağı yukarı birinde ikinci bir ameliyat gerekebilir (örneğin küçük bir şekil bozukluğunu düzeltmek için). Böyle durumları önceden tahmin etmek mümkün değildir ve bu en yetenekli ve deneyimli cerrahlara ameliyat olan hastaların dahi başına gelebilir. Düzeltici ikinci ameliyat genellikle daha dar kapsamlı ve daha basit bir ameliyattır.

    Ameliyat öncesi ameliyata hazırlanma nasıldır?

    Bu dönemde cerrahınızın sizden bazı talepleri olacaktır. Özellikle eğer sigara içiyorsanız buna ameliyattan 4 hafta önce ve 2 hafta sonrasına kadar ara vermelisiniz. Bu dönemde güneşte fazla kalmamalısınız. Eğer kullanıyorsanız E vitamini ve aspirine ara veriniz ve ameliyat öncesi ağır diyet rejimlerinden kaçınınız. Soğuk algınlığı yada başka bir enfeksiyon, operasyonunun ertelenmesine sebep olabilir. Gerekli kan tahlillerini doktorunuz sizden isteyecektir.

    Herkese uygulanabilecek genel bir estetik burun ameliyat yöntemi yoktur. Ameliyatınız kişinin tam olarak uyutulduğu genel anestezi ile yapılacaktır. Plastik Cerrahınızda mümkün olduğu ölçüde dış görünüşünüzü düzeltmeye çalışacaktır. Kesi burun içinde veya açık rinoplasti ameliyatında olduğu gibi dışarıda olabilir. Ancak segonder rinoplasti dediğimiz ikinci kez estetik burun ameliyatlarında düzelmenin ilk ameliyata göre daha zor olacağını unutmamalısınız.

    Ameliyat

    Ameliyat öncesinde size anlatılan detaylara göre ameliyat süresi değişkenlik göstermekle birlikte genellikle 1-1,5 saattir.  Ameliyattan sonra odanızda kendinize geldiğinizde; burnunuzun üzerinde alın ve yanaklara uzanan bir alçı kalıp, burun içinde tamponlar olacaktır. Eğer tampon uygulanmışsa genellikle ameliyatın üçüncü günü  bunlar alınır. Ameliyattan sonra ilk saatlerde ağrı pek olmamakla birlikte bulantı ve baş dönmesi görülebilir. Bu durumlar için bazı ilaçlar tedavinizde yer alacaktır.

    Ameliyattan dört saat sonra sulu gıdalar ile beslenmeniz başlar ve dolaşmanıza izin verilir. Sabah yapılan ameliyatlarda akşam üzeri, öğleden sonra yapılan ameliyatlarda ise ertesi gün eve gitmenize izin verilir.  Ameliyattan sonraki ilk 48 saat dinlenmeniz, alın ve yanaklara iki saatte bir 15 dk. soğuk uygulaması sizi rahatlatacak, şişlik ve morluklarınızı sınırlayacaktır. Üçüncü günden itibaren şişlik ve morluklar hızlı bir şekilde geçmeye başlar. Günlük aktivitelere yavaş yavaş dönülür.

    Ameliyattan bir ya da iki hafta sonra alçı kalıp alınarak sadece burnu örten bir ince bant uygulanır. Amaç, kalıbın alınmasını takiben, burunda oluşabilecek şişlikleri kontrol etmektir. Bu bant yaklaşık bir hafta burun bölgesinde tutulur. Burnunuzdaki bantlar açıldığında ana hatları ile burun şeklini görebilsenizde, detayların ortaya çıkması zaman alır. Özellikle ilk aylarda sabahları burun daha şiş olabilir, bu şişlik gün içinde azalır. Burun ucuna yapılan girişimlerin yoğunluğuna ve kullanılan tekniğe bağlı olarak, burun ucunda geçmesi bazen ayları bulabilen uyuşukluk ve sertlik olabilir.

    Ameliyattan sonra erken dönemde burun darbelerden korunmalıdır. Bu nedenle vücut teması gereken sporlar ve gözlük kullanımı ilk 8 hafta içinde sakıncalıdır. Aynı şekilde ödem oluşmaması için sauna, solarium, güneş banyosu ve buhar banyosuna aynı süreyle maruz kalınmamalıdır. Buna karşın ikinci haftadan itibaren egzersiz, yüzme ve bireysel sporlar yapabilir.

    Ameliyattan sonra ilk günler ve haftalarda burun içindeki ödem ve kabuklar nedeniyle solunum çok rahat değildir. Bu dönemde bazı damla ve kremler önerilecektir ve kullanımları şikayetlerinizin azalmasını sağlar.

    Ameliyattan sonra 1,3,6 ve 12. aylarda kontrolleriniz yapılarak iyileşme süreciniz izlenir. Ameliyat öncesi ve sonrasında çekilen resimlerle kıyaslamalar yapılır.

    Estetik Burun Ameliyatında Olası Sorunlar ve Riskler

    Her cerrahi girişim bir takım riskler içerir. Her ameliyatta olduğu gibi burun ameliyatı sonrasında da bazı istenmeyen durumlar söz konusu olabilir. Sizin estetik burun cerrahisinin risklerini anlamanız önemlidir. Cerrahi girişimde uygulanacak kişisel seçimler risklerin ve kazanılacak yararın karşılaştırılması sonucu elde edilir. Hastaların birçoğunda komplikasyonlar ile karşılaşılmamasına rağmen, karşılaşılması olası bu sonuçları anladığınızdan emin olmak için doktorunuzla tartışmalısınız. Bunlar erken ve geç dönem sorunlar olmak üzere ikiye ayrılır.

    Erken Dönem Sorunlar
    1. Ameliyattan sonra bulantı olabilir. Bunu azaltacak ve kontrol edecek ilaçlar mevcuttur.
    2. Ameliyat sonrası burun deliklerinden sızıntı beklenir ve ilk saatlerde burun ucuna yerleştirilen bir gazlı bezle kontrol edilir. Sızıntı ilk saatlerde daha belirgin olmak üzere azalarak devam eder (ilk 24-48 saat) ve genellikle kırmızıdan sarıya doğru renk değiştirir. Kanama alışılmış bir durum olmamasına karşın cerrahi sırasında veya sonrasında görülmesi mümkündür. Ameliyat sonrası aşırı bir kanama olduğunda, kanamayı durdurmak ve biriken kanı (hematom) almak için acil tedavi gerekebilir. Kanama riskini arttırabileceğinden aspirin ve benzeri ilaçları ameliyat öncesi 10 gün süre ile kullanmayınız.
    3. Burun içine tampon uygulanan hastalarda hapşırma hissi oluşabilir. Hastalar üşüttüklerini, hastalandıklarını düşünürler. Aslında bu his tampona bağlıdır ve tampon alınınca hızla kaybolur.
    4. Ameliyatlarda nadir rastlanan bir komplikasyon da enfeksiyondur. Ameliyat başlangıcında koruyucu amaçla antibiyotik kullanılması bu olasılığı çok azaltır. Burnunuza tampon konulmuş ve ameliyatın ikinci gününde ateşlenme, titreme gibi bulgular olursa tamponun hemen alınması gerekir. Böyle bir durumda doktora haber verilmelidir. Daha sonraki günlerde burnunuzun herhangi bir yerinde ağrılı bir şişlik ve dokunmakla artan bir hassasiyet olursa, kendinizi düşkün hissederseniz bu başlayan bir enfeksiyonun habercisi olabilir. Bu durumda muayeneniz yapılıp, başlayacak bir enfeksiyon tedavisi ile hızla düzelmeniz sağlanır.
    5. Bu dönemde karşılaşılan bir diğer sorun, istenmeden maruz kalınan darbelerdir. Hafif darbeler bir sorun yaratmazken şiddetli darbeler deformitelere yol açabilir. Böyle bir durumda doktora haber verilmelidir.
    Geç Dönem Sorunlar

    Solunumla ilgili sorunlar yaşanabilir. Bu ameliyata bağlı olabileceği gibi ameliyat öncesi mevcut bir sorunun düzeltilmemesi veya ameliyattan önce mevcut fakat fark edilmeyen bir durumun ameliyatta yapılan bazı manevralar ile daha belirgin hala gelmesinden kaynaklanabilir. Ayrıca alerjik nedenlerle solunum sorunları yaşanabilir. Şikayetlerinize ve muayene bulgularınıza göre ilaç tedavisi veya ikincil müdahaleler gündeme gelebilir.

    Görünümle ilgili sorunlar da bir diğer geç dönem komplikasyonudur. Bunlar arasında en sık rastlanan durum ameliyat sonrası erken dönemde henüz, şişlikler tamamen düzelmeden burnun şekliyle ilgili bazı sorunların aktarılmasıdır. Estetik nedenle yapılan ameliyatlarda sonucun bir an önce alınmasını beklemek şüphesiz doğaldır. Fakat ameliyat sonrası iyileşmenin uzun zaman alacağı, gün içinde değişen şişlikler olabileceği unutulmamalıdır. Burnun son şeklini almasından sonra istenmeyen durumlar için %5-10 oranında revizyon adı verilen ikincil girişimler gerekebilir. İkincil girişimleri azaltmanın en önemli yolu ameliyat öncesi beklentiler ve yapılabilecekler ile ilgili ayrıntılı bir görüşmedir. Burnun yapısal özelliklerine bağlı olarak her olgu için bazı sınırlar vardır ve bunlar etraflı bir şekilde konuşulmalıdır.

    Bir diğer sorun burun eğrilikleridir. Bazen kıkırdak ve kemikteki eğrilik bir kaç planda olabilir. Bu durumda yapılan ameliyat çok ayrıntılı planlanıp uygulansa bile, ameliyat öncesinden çok daha iyi olmasına karşın bir ölçüde eğrilik kalabilir veya zaman içinde gelişebilir. Böyle bir olasılık varsa operasyon öncesi size söylenir ve ne oranda düzelme olacağı anlatılır.

    Burun septum perforasyonu: Cerrahi, burun orta bölmesinde delik oluşumuna neden olabilir. Bu durum nadirdir. Ancak ikinci kez opere olanlarda olasılık biraz daha artar. Bununla birlikte, eğer oluşursa burun septumundaki deliği kapamak için ek bir cerrahi tedavi gerekebilir. Bazı vakalarda bu komplikasyonu düzeltmek mümkün olmayabilir.

    Uyuşukluk: Estetik burun ameliyatlarından sonra, burun derisinin altındaki iskeletten ayrılmasına bağlı olarak sinir liflerinde meydana gelebilecek zedelenmeler nedeniyle burun derisinde kalıcı uyuşukluk gelişimi olasıdır, ancak bu durum her zaman gelişmez.

    Kronik ağrı: Estetik burun ameliyatlarından sonra kronik ağrı çok nadir bir komplikasyondur.

    Allerjik reaksiyonlar: Kullanılan bantlara, dikiş malzemelerine ve topikal preparatlara lokal alerji geliştiği bildirilmiş vakalar çok seyrek olarak vardır. Daha ciddi olan sistemik reaksiyonlar ameliyat sırasında veya sonra kullanılan ilaçlarla değişebilir. Allerjik reaksiyonlar ek tedavi gerektirebilir.

    Geç iyileşme: Kırıkların ayrılması veya iyileşmenin gecikmesi mümkündür. Burundaki bazı alanlar anormal veya yavaş iyileşebilir. Ciltteki bazı bölgeler kaybedilebilir. İyileşmeyen dokuyu temizlemek için sık pansuman uygulanması veya cerrahi girişim gerekebilir.

    Uzun dönemdeki etkiler: Burun görünümünde sonradan olan değişimler, burun cerrahisi ile ilgili olmayan yaşlanma, güneş etkisi ya da diğer nedenlerden kaynaklanabilir. Gelecekte cerrahi veya diğer tedaviler gerekli olabilir.

    Tatmin edici olmayan sonuçlar: Estetik burun ameliyat sonrasında tatmin olmama olasılığı vardır. Cerrahi tedavi, tatmin edici olmayan görünüm veya dokunuşla hissedilebilen şekil bozukluklarına, işlev kaybına veya burun yapılarında yer değişime neden olabilir. Daha önce estetik burun ameliyatı geçirip olumlu sonuç almamış hastaların ikinci ameliyatlarında başarı şansının azalacağını unutmayınız.

    Anestezi: Hem lokal hem de genel anestezi risk içermektedir. Sedasyon ya da cerrahi anestezinin tüm çeşitlerinde komplikasyonlar, yaralanma ve hatta ölüm olasıdır.

    Diğer Tedavi Seçenekleri

    Rinoplastinin alternatifi ameliyat olmamaktır. Burnun iç kısmında yer alan bazı rahatsızlıklar burunun dış kısmında cerrahiye gerek duyulmaksızın tedavi edilebilirler. Septoplasti gibi havayolu rahatsızlıklarını düzeltmeye yönelik girişimler de içeren tedavilerle birlikte olan rinoplastilerde riskler ve komplikasyonlar mevcuttur.

    Burun estetiği sonrası süreç nasıldır ? hakkında ki blog yazımızı mutlaka okumanızı tavsiye ediyoruz.