Meme Küçültme - Metropol Karşıyaka Tıp Merkezi - Ücretsiz Ön Görüşme

Meme Küçültme

Ön Görüşme Formu

    Meme Küçültme Ameliyatı

    Meme Küçültme

    Meme küçültme estetiği, estetik operasyonlar içinde en sık yapılan operasyonlardan biridir. Hastalar, estetik görünümlerinin iyileşmesini amaçlamanın yanında çeşitli sağlık sorunlarından kurtulmak için de meme küçültme estetiği yaptırmak ister. Normalden büyük olan göğüsler aşırı terleme ve pişik yaparken, aynı zamanda sırt ve bel ağrılarına da neden olabilir. Bütün bunlar, hastaların psikolojik problemler yaşamasına da zemin hazırlar. Meme küçültme estetiği hem sağlık hem de estetik açıdan bir gerekliliktir.

    Meme küçültme estetiği yapılmasının nedenleri nelerdir?

    Meme küçültme estetiği genellikle dikleştirme işlemi ile birlikte uygulanır. Normalden fazla olan göğüslerin içinde bulunan fazla dokular ve yağlar alınarak göğüslerin şekillendirilmesi ve küçülmesi sağlanır. Göğüsleri büyük olan hastaların bu estetik operasyonları tercih etme nedenleri aşağıdaki gibi sıralanabilir;

    • Omuz, sırt ve bel ağrılarının yaşanması
    • Zamanla kamburluk oluşması
    • Meme altı ve meme arasında aşrı terlemeye bağlı olarak tahriş, pislik ve pişik oluşumu yaşanması
    • Özellikle toparlama amacıyla takılan sutyenlerin bir süre sonra kollarda uyuşmaya neden olması
    • Nefes almada güçlük yaşanması
    • Kişinin kendini beğenmemesi ve üzerine giymiş olduğu kıyafetleri yakıştırmaması nedeniyle yaşadığı psikolojik ve sosyal sorunlar

    Meme küçültme estetiği kimler için uygundur?

    Yukarıda saymış olduğumuz sorunları taşıyan kişiler meme küçültme estetiği yaptırabilirler. Bu estetik ameliyat 17 yaşında itibaren, isteyen herkes için uygulanabilir. Meme küçültme estetiği emzirmeye ve cinsel ilişkiye engel değildir. Bu nedenle çocuk sahibi olmayı planlayanlar da dahil olmak üzere evli ya da bekar olanlara da rahatlıkla uygulanabilir.

    Meme küçültme ameliyatı öncesi süreç nasıldır?

    Bu ameliyat uygulanmadan önce detaylı bir doktor muayenesinin yapılması gerekir. Fiziki muayene ile birlikte mamografi ve ultrason ölçümleri de yapılır. Muayene sırasında operasyonun başarılı olması açısından hastada başka sağlık sorunlarının olup olmadığı yada düzenli ilaç kullanılıp kullanılmadığı araştırılır. Hastaların geçmiş aile öyküleri dinlenir. Gerekli tahliller yapıldıktan sonra, ameliyatın yapılacağı tarih kararlaştırılır.
    Meme küçültme ameliyatı genel anestezi altında yapılacağı için hastaların anestezi duyarlılığı olup olmadığı kontrol edilir. Ameliyattan önce rutin kan ve idrar testleri yapılır. Ameliyat günü hastaların bir iki saat önceden hastanede olması istenir.
    Hastaların ameliyattan bir hafta önce alkol ve sigara kullanımını bırakması istenir. Ayrıca düzenli olarak kullanılan ilaçlar varsa, bunların doktor kontrolünde alınması gerekir. Ameliyattan en az 8 saat önce yeme içmenin kesilmesi gerekir. Ameliyattan bir hafta önce bitkisel çayların içilmesi ve kan sulandırıcı ilaçların alınması bırakılmalıdır.

    Meme küçültme ameliyatı nasıl uygulanır?

    Meme küçültme ameliyatı, meme ucundan ve meme altında yapılan ters T şeklindeki kesiler ile uygulanır. Bazı doktorlar bu ameliyat için meme altındaki kıvrımlardan kesi yapmayı da tercih edebilir. Her iki ameliyat yönteminde de meme de iz kalma ihtimali vardır. Çünkü henüz, meme küçültme ameliyatının ameliyatsız olarak gerçekleştirilmesi mümkün değildir. Ameliyattan sonra atılan dikişler kendiliğinden eriyen dikişler olacağı için ameliyat izi belli belirsiz olacaktır.
    Meme küçültme estetiği sırasında göğsün içinde bulunan fazla dokular ve yağlar alınır. Aynı anda göğsün toplanması ve dikleştirilmesi de yapılır ve ameliyat tamamlanır. Göğüslerde kanama olmaması için her iki göğse de dren takılır. Bu drenler, ameliyattan bir gün sonra alınır. Ameliyatın ortalama süresi 2-4 saat arasındadır.

    Meme küçültme ameliyatı sonrası süreç nasıldır?

    • Ameliyatın ardından hastaların ilk 24 saat gözetim altında tutulması için hastanede kalması gerekir.
    • Ameliyat sırasında takılan drenler 1-2 gün sonra çıkarılır.
    • Hastalar, ameliyatın ertesi günü hastaneden taburcu edilir.
    • Ameliyatın ardından sutyene benzer sargılar sarılır. Sargıların alınması bir hafta sonra yapılır. Bu sırada gerekli kontroller de sağlanmış olur.
    • Meme küçültme estetiğinden sonra hissizlik, morarma ve şişlik görülmesi normaldir. Bu belirtiler birkaç gün içinde kendiliğinden yok olacaktır.
    • Bu operasyonun ardından hastaların işe dönme süresi bir haftadır.
    • Hastaların 3 ay bolunca ağır sporlar yapmaktan, ağır egzersizlerden ve zorlayıcı hareketlerden uzak durması gerekir.
    • Ameliyatın ardından,hastaların ağrılarını kontrol artına almak ve enfeksiyon oluşumunu önleme kamacıyla bir hafta süreyle kulanım için antibiyotik ve ağrı kesiciler verilir. Bu ilaçların düzenli olarak alınması ve doktorun reçete ettiği şekilde kullanılması gerekir.
    • Meme küçültme ameliyatının ardından göğsün daha kolay şekillenmesi ve darbelere karşı korunabilmesi için 4 hafta boyunca sporcu sutyeni takılmalıdır.
    • Meme küçültme ameliyatının tam olarak iyileşme dönemi 6 ay kadardır.

    Ameliyat öncesiDiğer meme ameliyatlarında olduğu gibi, doktorunuzla neden ameliyat olmak istediğinizi ve bu ameliyattan ne beklediğinizi tartışın. Ailenizde meme hastalığı veya kanseri, sigara, ilaç alışkanlığı veya sistemik bir hastalığınız var ise doktorunuza söyleyiniz. Ameliyatın şekli ve olası problemleri doktorunuza sorunuz.

    Ameliyat Öncesi Ameliyata Hazırlanma Nasıldır?Bu dönemde cerrahınızın sizden bazı talepleri olacaktır. Özellikle eğer sigara içiyorsanız buna ameliyattan 4 hafta önce ve 2 hafta sonrasına kadar ara vermelisiniz. Bu dönemde güneşte fazla kalmamalısınız. Eğer kullanıyorsanız E vitamini ve aspirine ara veriniz ve ameliyat öncesi ağır diyet rejimlerinden kaçınınız. Soğuk algınlığı yada başka bir enfeksiyon, operasyonunun ertelenmesine sebep olabilir. Doktorunuz sizden gerekli kan tahlilleri ve meme ultrasonografisi yaptırmanızı isteyecektir.

    Ailede meme kanseri varsa mutlaka doktora bidirilmelidir. Meme kanseri kadınlarda çok sık görülse de, meme küçültme ameliyatı sonrasında meme kanseri oluşma oranı çeşitli klinik serilere göre % 0.06 ile % 2 arasında değişmektedir. Ayrıca meme büyüklüğü nedeniyle başvuran kadınlarda, küçültme ameliyatı sonrasında çıkarılan dokuların histopatolojik incelemesinde, meme dokusunda % 61 oranında kanser dışı patolojik değişiklikler olduğu saptanmıştır. Bu bulgular ışığında, meme küçültme ameliyatının meme kanseri riskini artırmadığı, hatta meme dokusunun azalmasını ve çıkarılan meme dokusunun histopatolojik olarak incelenmesini sağlayarak meme kanserine yakalanma olasılığını düşürdüğü söylenebilir.

    AmeliyatBu ameliyat genel anestezi altında yapılmaktadır. Herhangi bir sorun yaşanmaması için öncelikle bazı laboratuar testleri yapılmaktadır. Anestezi uzmanı ameliyattan önce sizi değerlendirmeye alacaktır.

    Genel anestezi öncesi, hastanın midesi boş olacak şekilde, 6–8 saat hiçbir şey yenmemeli ve içilmemelidir. Ameliyat sonrası da en az 4–6 saat ağızdan hiçbir şey verilmez. Bu süreler hastanın doktoru tarafından değiştirilebilir. Ameliyat 1,5–3 saat kadar sürmektedir. Ameliyat sonrası hasta, genellikle 1 saat kadar ayılma odasında izlendikten sonra odasına gönderilir. Ancak anesteziye bağlı olarak bulantı ve benzeri sorunlar olursa kalış süresi uzayabilir.

    Meme küçültme ameliyatı için birçok yöntem tanımlanmıştır. Yöntem ne olursa olsun, ameliyat öncesi ile karşılaştırıldığında meme şeklinde düzelme ve daha estetik oranlara sahip bir meme elde edilmektedir. Ancak daha küçük ve düzgün şekilli bir meme elde etmek karşılığında, hastalar yara izi oluşumunu ve meme başı duyarlılığı ile emzirebilme yeteneğinde azalma riskini göze almalıdırlar.

    Günümüzde uygulanan meme küçültme ameliyatlarında genel ilkeler, ameliyat öncesi hasta ayakta iken yapılan tasarıma bağlı kalarak fazla deri, yağ ve meme dokusunun çıkarılmasından sonra meme derisi ve meme bezinin ayrı ayrı şekillendirilmesi; meme başı ve areolanın kanlanmasının ve duyusunun korunarak yeni anatomik yerine yerleştirilmesidir. Bu ameliyatlar yönteme bağlı olarak değişik yerleşimli yara izleri ile sonuçlanmaktadır. Genel olarak, sonuçta meme başı çevresinde, areoladan dik inen ve meme oluğuna oturan ters-T şeklinde ya da meme başından meme altı katlantı hattına uzanan raket şeklinde “diklemesine iz” oluşmaktadır. Bu yara izleri başlangıçta pembe-kırmızı renkte iken; hastada patolojik yara iyileşmesi söz konusu değilse aylar içinde giderek solar ve beyazlaşır. Ancak bazen hypertrofik skar dediğimiz kırmızı, kabarık ve kaşıntılı izler ortaya çıkabilmektedir. Bu durumda lokal kullanılan ilaçlar ile ek tedavi gerekmektedir.

    Ameliyat süresi kullanılan tekniğe bağlı olmak üzere 3-4 saat arasında değişir. Ameliyat sonrası 4. saatte ayağa kalkmanıza ve beslenmenize izin verilir. İşlemden sonra hastanede kalış süresi 1-2 gündür. İlk birkaç gün dren denilen ve ameliyat bölgesinde oluşabilecek kan ve serum sızıntılarını toplayacak vakumlu bir torba kullanılır. Gelen miktara göre bu dren 1-2 gün sonra çıkarılır. Kol hareketlerinin ilk günlerde sınırlandırılmasında fayda vardır. İlk hafta göğsü saran bir bant mevcuttur, 7. gün bu çıkarılır ve sadece dikiş hatlarını örten ince bantlar kullanılır. Drenler çıkarıldıktan 48 saat sonra banyo yapmanıza izin verilir.

    Hasta 10 gün sonra işine dönebilir. 3 ay ağır sporlardan uzak durması önerilir.

    Meme Küçültme Ameliyatının RiskleriHer cerrahi işlemin belli miktarda riski mevcuttur ve önemli olan sizin meme dikleştirme ile ilgili olanları anlamanızdır. Kişinin cerrahi işlemi kabul etmesinde girişimin risk ve faydalarının karşılaştırılması esastır. Pek çok kadın aşağıdaki karşılaşmasa bile; siz hepsini plastik cerrahınızla riskleri, potansiyel komplikasyonları ve sonuçlarını anladığınıza emin olana kadar tartışın.

    Kanama: Sık rastlanmasa da ameliyat sırasında ya da sonrasında karşılaşılması olasılığı vardır. Ameliyat sonrası kanama olduğunda, biriken kanın acil drenajı ve kan transfüzyonu gerekebilir. Ameliyattan on gün öncesinden başlayarak aspirin ya da benzeri ağrı kesici tedaviler almayınız, çünkü bu kanama riskini artırabilir.

    Enfeksiyon: Bu tip cerrahi girişim sonrası enfeksiyon olağan değildir. Ameliyatı takiben enfeksiyon gelişirse antibiyotikleri içeren tedavi ya da ek cerrahi girişim gerekebilir.

    Meme başı ve dilt duyusunda değişme: Ameliyattan hemen sonra meme başı duyumunda bazı değişiklikler olması olağandır. Birkaç ay sonra çoğu hastada normal duyu geri döner. Kısmi ya da kalıcı meme başı ve deri duyusu kaybı % 10 oranında gelişebilir.

    Ciltte Bırakacağı İz: Tüm cerrahi işlemlerde az ya da çok bir miktar iz kalır. Yara iyileşmesinin iyi olması ve gerginliğin az olması ameliyat sonucunu olumlu yönde etkiler. Gergin dikişler ve kişinin kötü nedbeye eğilimli olması, daha belirgin izler kalmasına yol açabilir. Bazen bu izlerin düzeltilmesi için bir yıldan önce olmamak koşuluyla ilave cerrahi girişimler gerekebilir.

    Sertlik: Cerrahi girişim sonrası bölgede skar oluşumuna bağlı aşırı sertlik gelişebilir. Bu durum önceden tahmin edilemez. Cerrahiyi de içeren ek tedavi gerekebilir.

    Tatminkâr Olmayan Sonuç: Meme dikleştirme ameliyatı sonrası sonuçlardan tatmin olmayabilirsiniz. Bu konudaki kozmetik riskler, kabul edilemez görünür deformite, kötü iyileşme ve kabul edilemez göğüs şeklini içerir. Ameliyat sonrası göğsünüzün büyüklüğünden tatmin olmayabilirsiniz.

    Geç İyileşme: Geç iyileşme veya yaranın açılması görülebilir. Deri ya da meme başında nekroz gelişebilir. Bu durumda uzun süre pansumanlarla takip ya da ek cerrahi gerekebilir. Sigara içenlerde cilt kaybı ve yara iyileşme problemleri daha sık görülür.

    Asimetri: Kadınların çoğunda göğüslerde asimetri doğal olarak görülür. Bu durum cerrahiden sonra da oluşabilir. Meme ve meme ucu şekil ve büyüklüğünde asimetri gelişirse, ek cerrahi gerekebilir.

    Allerjik Reaksiyonlar: Nadir vakalarda kullanılan bantlar, dikiş malzemesi ve sürülen kremlere karşı allerji gelişebilir. Daha ciddi olan sistemik reaksiyonlar nadir de olsa cerrahi sırasında kullanılan ilaçlara karşı gelişebilir. Bu durumlarda ek tedavi gerekir.

    Cerrahi Anestezi: Hem lokal, hem genel anestezi belli oranda risk içerir. Komplikasyon, yaralanma, hatta ölüm riski tüm cerrahi anestezi formlarında mevcuttur.

    Ek cerrahi gereksinimleri: Komplikasyonların tedavisinde ek cerrahi veya medikal tedaviler gerekebilir. Riskler ve komplikasyonlar seyrek oluşsa bile herhangi bir hastada bunlarla karşılaşmak olasıdır. Genellikle iyi sonuçlar beklemekle birlikte sonuçlar hakkında hiçbir şekilde garanti verilemez.

    Estetik meme küçültme ameliyatı genel olarak iyi ve kalıcı sonuç veren, kişinin ve eşinin ruh sağlığını düzelten onları yaşama daha bağlı hale getiren, özellikle kadının giyim tarzını kolaylaştıran bir ameliyattır. Yeni şekillendirilmiş meme uzun süre dayanıklı olur, ancak kilo değişiklikleri, gebelik, emzirme ve yerçekimi, memede hacim artışına ve sarkıklıklara neden olabilir.