Diyabet Cerrahisi - Metropol Karşıyaka Tıp Merkezi

Diyabet Cerrahisi

Ön Görüşme Formu

    “Tip 2 Diyabet” rahatsızlığının ameliyatla
    tedavi edildiğini biliyor musunuz?

    Midenin büyük bölümü, oniki parmak bağırsağı ve ince bağırsağın başlangıç kısmı devre dışı (bypass) bırakıldığından yenilen gıdaların, özellikle yüksek kalorili şekerli besinlerin emilimleri engellenir. Ameliyat sonrası ortaya çıkan hormon değişiklikleri de kilo kaybında etkili olur. Hastanın iştahı ve açlık hissi azalır. Ameliyattan hemen sonra, daha zayıflama başlamadan, hastaların kan glikoz düzeyleri düşmekte ve insülin gereksinimleri azalmaktadır.

    Ameliyat öncesi süreç ne kadar zamanımı alır?
    Tüm tetkik ve muayenelerinizin randevuları ekibimiz tarafından organize edilmekte ve belirlendiği üzere sabah saatlerinde başlanıp tahmini 3 saat süren bir birlikteliğimiz ile sonuçlanmaktadır.
    Ameliyat sonrası yoğun bakımda kalır mıyım?
    Yüksek riskli hastalar dışında kalan hasta grubunda yoğun bakımda takip gerekmez.
    İşe Ne Zaman Başlanabilir?

    Mide küçültme ameliyatından bir hafta sonra rahatlıkla işe ya da okula başlanabilir. Bu gene girişimin laparoskopik yani karın kesisi olmaması sayesindedir.
    İlk bir aylık süreç hastalarımızın yeni midelerine alıştıkları ve kabaca berrak sıvılardan giderek normale yakın bir diyete tedrici olarak geçtikleri ve deneyimli diyetisyenlerimize en çok işin düştüğü dönemdir. Bu sürecin en başarılı şekilde tamamlanması hasta ve/veya hasta yakınlarının diyet ekibimizle çok yakın temasta bulunmasını zorunlu kılacaktır. Hangi gün hangi yeni gıda maddesine başlanabilir, sıkıcı olmayan yeni protein kaynakları diyete eklenebilir mi gibi tüm sorulara diyetisyenlerimiz ilgili hastaya en uygun çözüm ve alternatifleri üretmekle sorumludurlar.

    Sonda Takılır Mı?

    Hiçbir zaman ne burundan ne de idrar yollarından bir sonda ya da tüp takılmaz.

    Kilo vermeye ne zaman başlarım?
    Operasyon bittikten sonra özel olarak belirlenen diyete uyma durumunuza bağlı olarak ilk 3 ay içerisinde ortalama olarak mevcut kilonuzun %10 ile %20 sini vermeye başlarsınız. Bunu takip eden aylar devamında ise sonraki 6 ayda %30 ila %35 ini ve ilk bir yıl içerisinde ise %80 ını vermiş olursunuz.
    Kilo kaybıyla birlikte vücudumda sarkmalar olur mu?
    Bu süreç içerisinde gerçekleşecek doğal sarkmalar ameliyattan 1-2 hafta sonra başlanacak hafif spor eşliğinde minimuma indirilebilir.
    Daha önce geçirdiğim ameliyatların bu operasyon için bir engel teşkil eder mi?
    Çok eski yıllara dönük geçirdiğiniz operasyonları dahi doktorumuzla paylaşmalısınız bu hekimimizin sizin hakkınızda tüm bilgiye sahip olması operasyon sürecinde yardımcı bilgi niteliğindedir fakat geçmişte olunan ameliyatlar(apandist, sezeryan, kapalı operasyonlar, karın bölgesi dışında kalan ameliyatlar vb…) engel teşkil etmemektedir.
    Ameliyattan sonra takibim sürdürülecek mi?
    Kesinlikle evet. Hastaneden çıkış yapıp ev istirahatine geçtiğiniz aşamada rutin kontrolleriniz yapılabilmesi için ameliyat sonrası süreçte; Doktorumuz, diyetisyenimiz, koordinatörümüz ve sekreterimiz sizinle iletişim halinde olacaklardır.
    Lakoroskopik Ameliyatın Faydaları Nelerdir?

    • Küçük kesi ile müdahale
    • Yara enfeksiyon riskinin azlığı
    • Daha kısa hastanede konaklama
    • Erken iyileşme süreci
    • Çok daha az ağrı
    • Ağrı kesicilere daha az ihtiyaç

    Operasyon sonrası normal yaşantıya ne zaman dönülür?
    Bu kişiye bağlı olarak değişmekle birlikte, operasyon kapalı (laparoskopik) yöntemle yapıldığı için ve hastanede kalış süresi kısaldığı için , kişi genelde operasyonun 4-7. günü normal yaşantısına geri dönebilmektedir.
    Ameliyat Sonrası Ne Zaman Hamile Kalınabilir?
    Şişmanlığı giderici ameliyatlar hamile kalma olasılığını ciddi biçimde arttırırlar. Öte yandan yoğun kilo kaybının oluşacağı ilk aylar ve kilo kaybının süreceği ilk yıl boyunca hastaların HAMİLE KALMAMALARI ve KORUNMALARI önerilir. Ameliyat sonrası ilk yıl geride kaldıktan sonra ise hamile kalınmasında hiçbir sakınca yoktur.
    Yurtdışından gelen hastalarda ameliyat programı nasıl oluyor?
    Hasta geldiği gün sabahı hastaneye yatırılıyor. Gerekli tetkikler yapıldıktan sonra herhangi bir engel teşkil edecek durumu yoksa operasyona alınıyor. Operasyonun 2. gününde kontrol filmi çekilerek, uygulayacağı diyet listesi hakkında ayrıntılı bilgi veriliyor. Operasyonun 3.-4. gününde hastaneden taburcu edilerek evine geri dönebiliyor.
    Operasyon sonrası ne zaman uçağa binebilirim?
    Hastaneden taburcu olduğunuz anda uçağa binebilirsiniz.
    Ameliyattan ne kadar süre sonra egzersizlere başlayabilirim?
    Operasyondan 1 hafta sonra hafif egzersizlere (yürüyüş,koşu,bisiklet vb….) başlanabilir. Ağır egzersizlere ameliyatın 6-8. haftasında başlanması önerilir.
    Ameliyattan sonraki cinsel yaşam nasıl olmalıdır?
    Tüp mide ameliyatı olanlara cinsel ilişki için 3 haftayı doldurmaları öneriliyor. 3 haftadan sonra cinsel hayata başlamakta sorun yoktur.