Burun Estetiği Sonrası Süreç Nasıldır? - Metropol Karşıyaka Tıp Merkezi

Burun Estetiği Sonrası Süreç Nasıldır?

Burun Estetiği Sonrası Süreç Nasıldır?

Burun estetiği, burunda meydana gelen şekil bozukluklarının düzeltilmesi ve burun eti gibi sorunların tedavi edilmesi amacıyla yapılan estetik operasyonlardır. Sağlık ve görünüm açısından gerekli oluğu için uygulanan bu ameliyatlar kapalı ve açık olmak üzere iki şekilde yapılır. Kapalı ameliyat tekniğinde hastaların iyileşme dönemi daha kısa sürerken açık ameliyattan sonraki iyileşme dönemi biraz daha uzundur. Her iki yöntemle yapılan burun estetiği sonrası hastaların dikkat etmesi ve uygulaması gereken birtakım kurallar bulunur. Bu kurallar uygulandığı takdirde iyileşme süreci hızlanır ve estetik operasyonun başarı oranı artar.

Burun estetiği sonrası neler yaşanır?

Hastalar, burun estetiği ameliyatını genel anestezi altında olurlar. Bu nedenle hastaların 1-2 gün boyunca hastanede kalması gerekir. Hasatlar, ilk birkaç gün beslenmelerini sıvı gıdalar ile yapmalıdır. Hastalarda göz ve altındaki bölgede morluklarının görülmesi normal kabul edilir. Bu morluklar, birkaç gün içinde geçecektir. Doktorunuz tarafından uygun görülmüşse, morluk ve ödemin azaltılması için soğuk buz tedavisi yapılabilir. Burun estetiği ameliyatından sonra neler yaşanabileceğini detaylı olarak açıklayalım;

Ağrı ve şişlikler;

Ameliyatın ardından yaklaşık bir hafta boyunca ağrı görülmesi normal kabul edilir. Bu ağrıların hafifletilmesi için doktorunuz tarafından ağrı kesici ilaçlar kullanmanız tavsiye edilecektir. Ameliyattan sonra hastaların uzun süre ayakta kalması durumunda da ağrı oluşabilir. Bu nedenle bir hafta boyunca dinlenmeniz ve başınızı yüksekte tutarak uyumanız gerekir. Hastaların, daha fazla ağrı yaşamaması için burun kısmından darbe almamaya özen göstermesi gerekir. Ağrı ve şişliklerin giderilmesi için buz tedavisi uygulanabilir.

İlaç kullanım süreci;

Ameliyatın ardından doktorun tavsiye ettiği ve reçete ettiği şekilde, düzenli olarak bir hafta boyunca ilaç kullanmanız gerekir. Bu ilaçlar ağrıların azaltılması için ağrı kesici, enfeksiyonun önlenmesi için antibiyotik ve alerjik durumların önlenmesi için antihistaminik ilaçlardır.

Beslenme süreci;

Ameliyat sonrasında ilk birkaç gün için beslenme, sıvı gıdalar ile yapılmadır. Bunun amacı hem hastanın kabız olmasını önlemek hem de ağızdan alınan besinlerin çiğnenirken burnu etkilememesini sağlamaktır. İlk 4 günün sonunda hafif yumuşak gıdaların alımına başlanabilir. Hastalar, bir haftanın sonunda katı ve sıvı gıdaları birlikte tüketmelidir. Katı gıdalara tam olarak geçiş ise 2 hafta kadar sürecektir.

Kontrol süreci;

Burun estetiği ameliyatından sonra hastaların burunlarına hava alan ateller ve koruyucu bant takılır. Atellerin ve bandın çıkarılması için hastaların bir hafta sonra doktor kontrolüne gitmeleri gerekir. Arından yapılacak kontroller aylıktır. Bu ameliyattan sonra hastaların iyileşmesi 6 ay kadar sürecektir. 6 ay boyunca ayda bir kez olmak üzere doktor kontrolleri yapılacaktır. İyileşme döneminin hızlı olması ve burunda herhangi bir komplikasyon meydana gelmemesi için doktor kontrollerinin aksatılmaması gerekir.

Burun estetiği sonrası yapılması gerekenler nelerdir?

Burun estetiği sonrası yapılması gerekenler ya da hastaların uyması gereken kurallar aşağıdaki şekilde sıralanabilir;

• Bu ameliyatın ardından hastalar bir hafta dinlenmelidir. Normal hayata dönmek ve günlük işleri yapabilmek için bir hafta kadar beklemelisiniz.

• Hastalar, normal ve yorucu olmayan bir işte çalışıyorlarsa 2 hafta sonra çalışmaya başlayabilirler. Ağır işlerde çalışanların iş hayatına dönebilmesi için 3 hafta beklemesi gerekir.

• Hafifi yürüyüşler, hafif egzersizler ve çok yorucu olmayan sporlar bir hafta sonra yapılmaya başlanabilir. Ancak yüzme, pilates, fitness gibi sporların yapılması için en az bir ay beklenmesi gerekir.

• Hastalar, ameliyattan 10 gün sonra seyahat edebilir durumda olurlar. 10 günden önce araba ya da uçakla seyahat edilmemesi gerekir.

• Hastalar, ameliyattan bir hafta sonra banyo yapabilirler.

• Ameliyatın ardından bir ay süre ile gözlük kullanılmaması gerekir.

• Hastaların güneş ışınlarından korunmak için yine bir ay süreyle koruyucu şapka takmaları tavsiye edilmektedir. Burnun direkt olarak güneş ışınlarına maruz kalması, ameliyat sonrası enfeksiyon riskinin artmasına neden olur.