Diyabet Tedavisi
Diyabet Tedavisi
Diyabet, halk arasında şeker hastalığı olarak da bilinmektedir. Çeşitli evreleri bulunan şeker hastalığı, kanda bulunan şeker miktarının olması gerekenden yükse düzeyde olması sonucunda ortaya çıkar. Bu hastalığın nedeni, pankreasın olması gerektiği gibi çalışmaması ya da insülin hormonunun doğru şekilde kullanılamamasıdır. Sağlıklı olan kişilerde vücuda alınan şekerler pankras tarafından parçalanır ve enerjiye dönüştürülür. Dönüşen bu enerji ise kanda bulunan hücrelere iletilir. Pankreasın düzgün çalışmaması durumunda şeker parçalanamaz ve bu şekerin bir kısmı olduğu gibi hücreler iletilir. Şeker, hücrelerde kısa ya da uzun süreli kalabilir ve damarlara ciddi şekilde zarar verebilir. Diyabet tedavisi, diyabet hastalığının evrelerine göre yapılır ve farklı şekillerde uygulanır.
Diyabet tedavisi türleri nelerdir?
Diyabet tedavisi, bu hastalığın evrelerine göre belirlenir ve ilaçla, cerrahi olarak ya da medikal yollarla tedavi uygulanabilir. Tedavi uygulanmadan önce hastalıkla ilgili tespitlerin çok iyi yapılması ve gerekli testlerin tamamlanmış olması gerekir.
İlaç tedavisi nasıl uyanır?
İlaç tedavisi, diyabet hastalığının ilk evrelerinde uygulanır. Aşırı kilolu olmak ya da obezite gibi nedenlerle ortaya çıkan bu hastalığın ilk evrelerinde ilaç tedavisi uygulanabilir. Diyabet tedavisi için hastalara, hiçbir müdahaleye gerek bulunmadan diyet tedavisi de uygulanabilir. İlaç ve diyet ile hastaların kilosu kontrol altına alınır ve vücuttaki şeker alımı azaltılarak hormonların ve pankreasın normal çalışması sağlanır. İlaç tedavisi ile birlikte diyet ve egzersiz tedavileri de uygulandığında, şeker hastalığı erken evrede önlenmiş olur.
Medikal tedavi nasıl uygulanır?
Medikal tedavi tip 1 ve tip 2 diyabet hastalarında uygulanabilir. Tip1 diyabet hastalığı, insüline bağımlı olarak gelişen diyabet türüdür. Pankreas bezinden üretilen insülin hormonunun yetersiz üretilmesi ya da hiç üretilmemesi nedeniyle gelişir. Bu nedenle hastaların dışarıdan insülin takviyesi alması gerekir. İnsülin tedavisi ile birlikte hastalara diyet programı da uygulanır. Bu sayede hastaların yaşamları kolaylaşır.
Tip 2 diyabet ise pankreas tarafından üretilen insülin hormonunun hücrelere geçişi gerçekleşmez. Bu durumda hücreler, üretilen insülin hormonuna karşı duyarsızlaşır ve şeker hastalığı meydana gelir. Tip 2 diyabet tedavisinde ise hastaların diyet programına ek olarak anti diyabetik ilaçlar da kullanması gerekir. Bu ilaçlar vücudun insüline olan duyarlığını artırmak ve insülin hormonunun üretimini arttırmak için kullanılmaktadır.
Şeker hastalığının ilerleyen dönemlerinde medikal tedavi, hastalarda daha fazla sağlık sorunlarına neden olabileceği için hastaların, bu tedavi sırasında sürekli olarak kontrol edilmesi önemlidir.
Cerrahi tedavi nasıl uygulanır?
Şeker hastalığının ilk aşmalarında diyet, ilaçlar ve egzersiz programları uygulanır. Ancak bazı hastalarda, bu önlemlere rağmen şeker hastalığı ilerlemeye devam eder. Genellikle kalıtsal olan şeker hastalıkları, tedavilere cevap vermez ve ilerler. Bu durmada cerrahi müdahaleye başvurulabilir. Diyabet tedavisi cerrahi olarak tip 2 diyabet hastalarına uygulanır. Bu cerrahi tedaviye metabolik cerrahi adı da verilir. Bu tedavi ile hastaların organ kayıplarının önüne geçilmesi ve şeker hastalığının belirtilerinin ortadan kaybolmasındaki başarı oranı %90’ların üzerindedir.
Metalik cerrahi yönteminin amacı, tip 2 diyabet hastalarında hücre içinde ve hücre dışında görülen ve hücrelerin etrafını sararak insülinin içeri girişini engelleyen direnç hormonlarının yok olmasını sağlamaktır. Hücrelerin etrafından bulunan bu direnç kaybolduktan sonra insülin hormonu hücrelere alınır ve hastalarda belirli derecede iyileşme görülür. Bu tedaviden yaklaşık 2-3 ay sonra hastalarda karaciğer yağlanması, karaciğer hasarı, yağ düzeyi ve protein metabolizması belirgin derecede düzeltme gösterir. Tek bir ameliyat ile şeker hastalarında bulunan hipertansiyon, ayak yaraları, kolesterol, aşırı kilo, kan şekeri, göz ve böbrek hasarları gibi sorunlar giderilmiş olur.
Cerrahi diyabet tedavisinde metabolik cerrahinin dışında pankreas nakli, tüp mide ameliyatı ve baypas tedavisi de yapılabilir. Cerrahi olarak yapılan tedavinin amacı midedeki besin emiliminin azaltılması ve midenin kısıtlanmasıdır. Bu sayede hastalarda ciddi şekilde iyileşme görülebilir.
Diyabet tedavisi sonrası süreç nasıldır?
Diyabet tedavisi uygulandıktan sonra hastaların ömür boyunca kontrollü davranması gerekir. Şeker hastalığı tedaviler ile kontrol altına alınır ancak tamamen yok olmaz. Bu nedenle hastaların yaşamları boyunca kilo kontrolüne, beslenme düzenine ve gün içinde sürekli olarak hareket etmeye özen göstermesi gerekir.
Her tedavi aşamasından sonra doktor kontrolleri devam der. Bu kontrollerde tedavinin işe yarayıp yaramadığı ya da ne derecede etkili olduğu gözlemlenir. Tedavinin etkisine göre farklı tedavi seçenekleri de uygulanabilir.
Diyabet tedavisi sonrası hastalarda bazı riskler ve komplikasyonlar oluşabilir. Bunlar özellikle cerrahi tedaviden ve ilaç tedavisinden sonra görülür. Bu komplikasyonlar hakkında doktorunuz tarafından detaylı bilgi verilecektir.
Tedavi aşamasında ve sonrasında şeker hastalarının alkol ve sigara kullanımını bırakmaları gerekir.
Diyabet tedavisi sonrası hastaların beslenme düzenine dikkat etmeye devam etmesi çok önemlidir. Aynı zamanda günlük egzersiz programları düzenlenmeli ve bu programlara mutlaka uyulmalıdır.