Burun Ucu Estetiği
Burun Ucu Estetiği
Burun yapısı, bazı durumlarda kemerli olmasa bile burun ucunda oluşan çeşitli şekil bozuklukları nedeniyle kötü görünebilir. Bu bozukluklar, burun ucu estetiği ile giderilir. Burun ucu estetiği, burnunda kemerli yapı olmayan ve yalnızca burun ucu düşüklüğü, burun ucu genişliği gibi sorunlar görülen hastalar için yapılan işlemlerdir. Bu işlemler sırasında burun kemiklerine ve kıkırdak yapısına müdahale edilmez. Yalnızca burun ucundaki şekil bozuklularının giderilmesi için ufak müdahaleler yapılır. Bu nedenle uygulanması, diğerlerine göre daha kolay olan ve daha az süren estetik ameliyatlardır.
Burun ucu estetiği kimler için yapılabilir?
Bu estetik operasyonlar, psikolojik açıdan sağlıklı olan ve fiziksel olarak gelişimini tamamlamış olan kişiler için uygulanır. Kemik gelişimi bireylere göre değişmekle birlikte ortalama olarak 16-18 yaş arasında tamamlanır. Bu yaşlardan sonra burun ucu estetiği yapılabilir ancak gerekli olan acil durumlarda, bu yaşlardan önce de müdahale edilebilir.
Burun ucu estetiği burun asimetrisi olan, burun ucu düşüklüğü görülen, mandal ile sıkıştırılmış burun gibi görünen burun yapısı olan ve burun ucu genişliği olan kişiler için uygundur. Burnu kemerli yapıda olan kişiler için yalnızca burun ucu estetiği yapılması yeterli değildir. Bu kişiler için daha büyük olan burun estetiği ameliyatları tercih edilmelidir.
Burun ucu estetik ameliyatında hangi işlemler yapılabilir?
Burun ucu estetik ameliyatları ile burun ucunda bulunan tüm orantısızlıklar ve şekil bozuklukları giderilebilir. Bunlara ters V deformesi, burun deliklerinin fazla görünmesi, burun ucunun düşük olması, burnun fazla asimetrik olması, burun ucunun normalden uzun olması gibi durumlar dahildir. Bu ameliyatlar ile burun ucunda her türlü değişiklik yapılması, burada bulunan asimetrinin giderilmesi ya da burun deliklerini küçültülmesi işlemleri yapılabilir. Burun ucu estetiği ile burun yapısının daha estetik görünmesi sağlanırken aynı zamanda daha işlevsel hale gelmesi amaçlanır.
Bu estetik operasyonlar ile burun ucunun daraltılması, kaldırılması, indirilmesi, küçültülmesi, büyütülmesi, genişletilmesi ve burun ucu ile üst dudak arasındaki açısının değiştirilmesi sağlanabilir.
Burun ucu estetiği öncesi süreç nasıldır?
Bu estetiği olmak isteyen hastaların öncelikle fiziki muayeneleri yapılır. Hastaların beklentileri ve öncelikleri doktorlar tarafından tespit edilir. Yapısal olan şekil bozuklukları tespit edildikten sonra hastaların farklı açılardan yüz fotoğrafları çekilir. Bu fotoğraflar kullanılarak, hastaların yüzüne en uygun burun ucu modeli belirlenir. Belirlenen modeller hastalara gösterilir ve hastanın istediği modelde karar kılındıktan sonra ameliyat tarihine karar verilir. Ameliyattan önce dikkat etmeniz gerekenler ise şöyledir;
- Ameliyatınızı olmadan önce kan sulandırıcı ilaçların ve yine aynı özellikte olan bitkisel çayların kullanımı bir hafta önce bırakılmalıdır.
- Sürekli olarak kullanmanız gereken ilaçlarınız varsa bu konuda doktorunuza bilgi vermeniz gerekir.
- Ameliyattan bir hafta önce hastaların, iyileştirmeyi geciktireceği için sigara kullanımı bırakmaları gerekir.
- Ameliyat genel anestezi altında uygulanacaksa, hastaların en 6 saat öncesinden bir şeyler yiyip içmeyi bırakmaları gerekir. Lokal anestezi ile yapılacak olan ameliyatlarda hastaların çok hafif kahvaltı yaparak gelmeleri tavsiye edilir.
Burun ucu estetiği nasıl uygulanır?
Burun ucu estetiği ameliyatları kapalı teknikle uygulanır. Burun ucuna yapılan kesiler içerden atıldığı için dikiş izi kalmaz ve dışarıdan görünmez. Bu ameliyatlarda burnun kıkırdak ve kemik yapısına dokunulmadan, yalnızca burun ucu için düzeltme işlemleri yapılır. Genellikle lokal anestezi ile yapılan bu ameliyatlardan sonra koruyucu bant ya da atel takılmasına gerek kalmaz. Ameliyatın ardından gerekli görülen durumlarda silikon bantlar ya da ateller kullanılır.
Ameliyat sırasında burun ucundaki soruna bağlı olarak kıkırdak ve yumuşak doku üzerinden işlem yapılır. Burunda meydan gelen şekil bozuklukları giderildikten sonra ameliyat tamamlanır. Ameliyatın süresi otalama olarak 30 ile 60 dakika arasındadır. Burnun içine atılan dikişler kendiliğinden eriyebilen özelliktedir. Bu nedenle dikişlerin alınmasına gerek kalmaz.
Burun ucu estetiği sonrası süreç nasıldır?
- Burun ucu estetiği ameliyatlarından sonra hastalar, genellikle aynı gün içinde evlerine taburcu edilir.
- Bu ameliyatlarda yalızca kıkırdak ve yumuşak dokuya müdahale edildiği için şişlik ve morluk görülme ihtimali oldukça düşüktür.
- Bu ameliyatın iyileşme süresi oldukça kısadır. Ameliyattan sonraki ilk gün başın yüksekte tutulması ve soğuk kompres uygulanması ile iyileşme süresi daha da kısaltılabilir.
- Buruna takılan silikon ateler ve koruyucu bantlar bir hafta sonra alınır.
- Bu ameliyatın ardından burnun içini temizlemek için burun spreyi kullanılmalıdır.
- Hastalar ameliyattan bir hafta sonra normal hayatlarına dönebilirler.
- Burun ucunda hissizlik meydana gelebilir ve bu durum 1-2 ay kadar sürebilir.
- Bu ameliyatlarda ilk 3 ay içinde hızlı iyileşme görülür. Tam olarak iyileşme dönemi ise 6 ay ile 1 yıl arasındadır.
- Bu ameliyattan 3 gün sonra lens kullanımına başlayabilirsiniz. Hafif çerçeveli gözlükleri kullanmak için 1 ay beklemelisiniz.
- Hafif sporları yapmaya başlamak için bekleme süreniz 2 haftadır. Ameliyattan 2 ay sonra ise normal tempolu olan sporları yapmaya başlayabilirsiniz.
- Ameliyatın ardından 1-2 gün sonra, burnun üzerine konulan özel bantları ıslatmamak şartı ile duş almanız mümkündür.
- Bu ameliyatlardan sonra ağrı görülmez ancak hafif sızlama şeklinde görülen ağrılar için ilk birkaç gün kullanılması şatı ile ağrı kesiciler verilebilir.