Göz Hastalıkları Polikliniği - Özel Park Tıp Merkezi - Genel Bilgiler

Göz Hastalıkları Polikliniği

Humphrey Bilgisayarlı Görme alanı

Glokom tanısında ve takibinde kullanılan görme alanı cihazıdır. Kişinin görme kaybını, hasta henüz bunu fark edemeyecek düzeyde olduğu evrelerde dahi hassas şekilde ölçen, bu sayede hastalığın ilerlemesini önleyerek kişilerde göz tansiyonuna bağlı görme kaybını engellemeye yardımcı çok önemli bir testtir.

Zeiss Oct

Lazer vasıtasıyla retina tabakasının hassas ölçümlerini yapar. Makula dejeneresansı (sarı nokta hastalığı ), diyabete ve hipertansiyona bağlı retina bozukluğu, katarakt ameliyatı öncesi ve sonrası değerlendirme, glokom ve kornea hastalıkları gibi bir çok durumda ayrıntılı bilgi sağlayan,erken tanı ve tedaviye olanak sağlayan bir tetkiktir. Dokuların yüksek çözünürlülükte ve detaylı görüntülenmesini sağlar. Radyasyon içermez. Hamilelere yapılabilmektedir. Tekrarlanabilir bir testtir.

İOLmaster optik biometri

Katarakt ameliyatı sırasında göziçine takılacak merceğin numarasının tespiti için kullanılan en hassas yöntemdir. Gözün bir çok farklı bölümünün ölçümünü yüksek hassasiyetle yapar. Katarakt ameliyatı öncesi bu cihazın yardımı ile belirlenecek ölçümler sayesinde katarakt ameliyatı sonrası kişi hayatını gözlüksüz devam ettirebilir.

ULTRASONİK BİYOMETRİ

Katarakt ameliyatı sırasında göz içine takılacak merceğin numarasının tespiti için kullanılır. katarakt ameliyatı aynı zamanda gözdeki mevcut olan bozukluğun düzeltilmesi için de bir fırsat olduğundan ölçümler hassas ve doğru olarak yapıldıklarında önceden gözlük kullananların birçoğu katarakt ameliyatından sonra gözlüksüz yaşayabilirler. Bu ölçümler için ilk tercik lazerle ölçüm yapan IOLmasterdır. Bu lazerli cihazlar kataraktın çok ileri olduğu durumlarda veya kornea saydamlığının bozulduğu durumlarda ölçüm yapamazlar ve ultrasonik biyometri tercih edilir.

FUNDUS FLUOROSCEİN ANJİOGRAFİ

Göz sinir tabakalarını (retina) besleyen retinal arter ve venler ile koroidal dolaşımın değerlendirilmesi için gereken damar görüntüleme yöntemidir. İşlem ayaktan uygulanmakta olup yaklaşık 10-15 dakika sürmektedir.İşlem esnasında radyasyon içeren herhangi bir şey kullanılmaz.
Hastalarımızın ön kol damarlarından verilen sarı ilaç (floressein) yaklaşık 12 saniyede göz damarlarına ulaşmakta, bu esnada FFA cihazıyla görüntüler kaydedilmektedir. Sorunlu olan bölgeler ve damarlar tespit edilerek, sonuca göre laser ve gerekli girişimler planlanmaktadır. Özellikle diabet, damar tıkanmaları ve sarı nokta hastalığında (yaşa bağlı makuler dejenererasyon) vazgeçilmez bir tetkiktir. Farklı bir çok retina ve koroidal hastalıklarda tanı amacı ile kullanılmaktadır. Tedavi edici özelliği yoktur.
İşlem sonrası hastalarda ciltte sarı renk değişikliği, idrarda sararma izlenir. Nadiren allerjik reaksiyonlar görülebilmektedir. Tanı aracıdır. Tedavi edici özelliği yoktur.

Plusoptix

Çocuklarda miyop, hipermetrop, astigmat, veya şaşılık gibi bir göz hastalığının olup olmadığını ortaya çıkaran bir tarama testidir.Bu cihaz sayesinde çocuklardaki göz bebeklerinin büyüklüklerinin ve göz bebekleri arası mesafe gibi çocuklarda uygulanması zor ölçümler hassas şekilde tespit edilir.

Pakimetri

Kornea tabakasının kalınlığının ölçülmesidir.
Temassız göz içi basınç ölçümü (Non kontakt pnömatik GİB ölçümü):Göz içi basıncı göze temas etmeksizin ölçer. Tarama testidir. Şüpheli ve yüksek olması durumunda daha ileri incelemeler yapılmalıdır.

Göz kuruluğu testleri

Günümüzde dijitalleşen yaşam nedeni ile giderek artan oranda insanları etkileyen ve gündelik hayatı çok sık olumsuz etkileyen göz kuruluğu veya göz yaşının fonksiyonel bozukluğunu saptayan testlerdir.

Renk körlüğü testi

Renkli görme bozukluklarının saptanmasında kullanılan testlerdir.

Argon lazer tedavisi

Gözün sinir tabakasında(retina) oluşan damar bozukluklarının tedavisinde kullanılan yöntemdir. En sık diyabete, retina damar tıkanıklıklarına ve hipertansiyona bağlı kanama tedavisinde kullanılır.

İntravitreal göz içi enjeksiyonlar

Steril ameliyathane koşullarında göz için üretilmiş ilaçların göz içine uygulanmasıdır. En sık sarı nokta hastalığı ( senil makula dejenerasyonu ) diyabete ve retina damar tıkanıklıklarına bağlı makula ödemi ve yeni damar yumakçıklarının tedavisinde kullanılır. Bazı ileri glokom türlerinde de uygulanmaktadır.Farklı hastalıklar ve durumlar için farklı ilaçlar kullanılabilir. Bunlardan bazıları aylık olarak uygulanırken bazısı ise altı ayda bir olarak uygulanır.

Katarakt ameliyatı

Katarakt göz içi doğal merceğin saydamlığını yitirmesidir.Bunun sonucu hasta etrafını bulanık ,puslu ,renkleri ise soluk görür.Genellikle 50 yaş sonrası görülürse de her yaşta olabilir.Tek tedavisi ameliyattır. Ameliyat lokal anestezi ile yapılan fakoemülsifikasyon işlemidir. Ameliyat ortalama 10-25 dk sürmektedir. Ancak süre kişiden kişiye değişebilmektedir. Ameliyat sonrası hastanede kalmak gerekmez. Ameliyat sonrası 10-14 gün arası damla kullanılması gerekmektedir.Ameliyat sonrası 1.gün 3. gün ve 10. gün kontrolleri çok önemlidir.Ameliyat planlaması buna göre yapılmalıdır.Ameliyat öncesi hassas ölçümler neticesinde tercih edilecek FDA onaylı trifokal merceklerle uzak yakın ve ara mesafe keskin görüş sağlanabilmektedir. İki göz kesinlikle aynı gün ameliyat edilmez.

Pterjiyum (Göz eti)

Pterjiyum halk arasında göz eti veya tavuk kanatı olarakta bilinen bir durumdur.Uzun süre güneş ışınlarına maruz kalma, göz kuruluğu geçirilmiş göz enfeksiyonları pterjiyum için risk faktörleridir. Özellikle uzun sureli güneş ışınlarına maruz kalan çiftçiler ,inşaat çalışanları ve şoförlerde sık olarak karşımıza çıkmaktadır.Kişinin gözünün sürekli kızarık kanlı gözükmesine neden olarak yüz görünümünü bozar. Kanlanma dışında batma sulanma ışık hassasiyeti,bir yere odaklanıldığı zaman rahatsızlık hissi yapabilir.Gözün şeffaf tabakası (kornea ) tutlduğunda astigmatism yapabilir.Göz bebeğine yakınlığına göre görme kalitesinde azalma ve görme alanı defekti yaratabilir.Tedavisi cerrahidir. Damla anestezi ile yapılır. Yaklaşık 10 dk sürer.Ameliyat sonrası 10-14 gün arası damla kullanmak gerekebilir.Ameliyat sonrası hastane yatışı gerekmez.Gündelik hayata hemen dönülebilr ancak 1-2 gün arası istirahat önerilir

Göz içi enjeksiyonlar

Göz içi enjeksiyonlar sıklıkla senil makula dejenerasyonu (sarı nokta hastalığı ) ,diyabetik retinopati ve retina damar tıkanıklıklarında uygulanır. Diğer birçok farklı hastalıklarda da uygulanabilmektedir. Bu enjeksiyonların avantajı damlaların , ağızdan ve damardan kullanılan ilaçların etki gösteremediği veya çok az etki gösterebildiği göz küresinin iç kısmına doğrudan ilacın steril ameliyathane koşullarında uygulanmsıdır. Bu yöntemle bu hastalıkların ilerleyişinin durdurulması ve görme kalitesinin korunmasıdır.İlaçların aylık olarak tekrar edilmesi gerekebilmektedir.

Blefaroplasti

Üst ve alt kapaklarda oluşan doku gevşekliğinin cerrahi olarak düzeltilmesi işlemidir. Blefaroplasti ameliyatları halk dilinde göz kapağı estetiği %95 oranında lokal anestezi ile yapılmaktadır.