Kulak Hastalıkları - Metropol Karşıyaka Tıp Merkezi

Kulak Hastalıkları

Kepçe kulak ameliyatı nedir? Kimlere yapılır?

Kepçe kulak, öne doğru çok belirgin olduğundan büyük gibi görünür. Oysa genellikle boyutları normaldir. Kepçe kulak deformitesinde kulağın kafa ile yaptığı açı olması gerekenden daha geniştir. Bu kulağı dışarıya doğru açık gösterir. Özellikle arkadan bakılınca bu çok daha belirgindir.

Çocuk okula başlamadan kulak estetiğinin yapılması psikolojik açıdan yararlı olur. Çünkü o yaşlardaki çocuklar biraz acımasız olduğu için, kepçe kulak deformitesine sahip çocuklarla dalga geçerler. Bazı hassas çocuklar bunu kafaya takarak kendilerine güvensizlik geliştirebilirler. Daha önce yapılmamasının sebebi ise kulak gelişiminin devam etmesidir. Ancak çoğunlukla bu iş yetişkin çağlara veya bazen de ergenlik civarı yada sonrasına kalmaktadır.

Operasyon nasıl yapılır? Ön hazırlık ve ameliyat süreci nasıldır? Ağrısı acısı var mıdır vb.?

Ameliyatta tam kulak arkasında bir kesi yapılmaktadır. Bu tam arkada kalacağı için neredeyse hiç iz bırakmamaktadır. Bütün işlemler buradan rahatlıkla yapılabilir. Ameliyat genel ya da lokal anestezi ile yapılabilir. Ağrısızdır. Ameliyattan sonra alınması gereken bir dikiş bulunmamaktadır.

Operasyon sonrası – Normal hayata dönme – iyileşme süreci nasıldır?

İyileşme süresi için bir haftadır ama aynı gün taburcu olabilirsiniz ve bir kaç gün sonra sokağa çıkmanızda bir sakınca olmaz. Muhtemelen 2–3 gün sonra yıkanabilirsiniz.

Ameliyat sonrası ağrı – sıkıntı: Bir kaç gün hafif bir sızlama olabilir. Genellikle ağızdan alınan basit ağrı kesiciler yeterli olur.
Şişme, morarma: 3–7 gün arasında kulak şişer ve kulak kıvrımları biraz silinir.
Ameliyattan 2-7 gün sonra işe dönülebilir. 2 hafta sonra uzun yürüyüşler, 3 hafta sonra normal sporlar yapılabilir.